• Så fördelas de nya förlossningsplatserna i Stockholm

    Då ledningen för BB Sophia, Barnbördshuset i Praktikertjänst AB, sade upp avtalet med landstinget inom vårdval förlossning blev behovet av att ersätta dessa platser uppenbart. Arbetet med att säkra upp förlossningsplatserna för alla födande under 2016 är nu klart.

    Pressmeddelande
    1 mars 2016

    Ella Bohlin (KD)– BB Sophia har bedrivit och bedriver en uppskattad förlossningsklinik och tillskottet var välkommet då kliniken öppnade för drygt två år sedan. Tyvärr kommer BB Sophia upphöra att bedriva förlossningsvård. För Stockholms län är det dock glädjande att vi nu inte bara har säkrat förlossningsplatserna utan även har byggt ut kapaciteten så att tillgången kommer vara god under 2016, säger Ella Bohlin (KD), landstingsråd med ansvar för förlossningsvården i Stockholms läns landsting.

    Landstinget har genom hälso- och sjukvårdsförvaltningen gjort en avtalsmässig överenskommelse med ledningen för BB Sophia som innebär att BB Sophia kan avveckla sin verksamhet i tid innan sommaren, så att förändringen kan genomföras innan semesterperioden. Sommarmånaderna är en ansträngd tid för vården och genom denna överenskommelse undviks förändringen under semestertider.

    – Genom att förändringarna blir klara före semesterperioden blir vården och planeringen bättre för både blivande föräldrar och inte minst för personalen. Förlossningsvården är under ständig utveckling och med denna utökning av antalet platser tar vi höjd för framtiden, för att fler ska kunna få föda på den förlossningsenhet de har valt, säger Ella Bohlin (KD).

     

    Fakta:

    BB Sophia genomförde cirka 3 200 förlossningar under 2015. I år kommer BB Sophia att genomföra 1 100 förlossningar. Övriga förlossningsenheter ökar sin kapacitet på det här sättet under 2016:

    Södersjukhuset: +900 förlossningar
    Danderyds sjukhus och BB Stockholm: +650
    Södertälje sjukhus: +425
    Karolinska Solna: +150
    Karolinska Huddinge: +800
    Summa: +2 925