• 64 procent färre sjuka barn sedan Stockholm införde vaccin

    Barn som vaccinerats mot pneumokocker drabbas mer sällan av allvarlig pneumokocksjukdom, visar en rapport från Folkhälsomyndigheten. Kristdemokraterna som 2006 gick till val på att vaccinera barn och drev igenom att det skulle införas 2007 gläds åt effekten.

    Pressmeddelande
    8 mars 2016

    Ella Bohlin (KD)– Alla barn födda efter juli 2007 har erbjudits vaccin och vi kan se att barn under två års ålder mycket oftare klarar sig ifrån de allvarligaste formerna av sjukdomar som kan drabba dem genom pneumokocker. De reformer som Kristdemokraterna och min företrädare Stig Nyman genomförde ger verkan över lång tid, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.

    Hjärnhinneinflammation, blodförgiftning och bihåleinflammation hör till de sjukdomar som har minskat bland barn under två år.

    – Vi har också infört vaccin mot hepatit B och vi fortsätter arbeta för att skydda barn mot farliga sjukdomar genom vaccin. Vi trycker på staten för att HPV-vaccin för pojkar ska införas snabbare och för att det inte ska behöva uppstå brist på vaccin. Det leder till en bättre hälsa för hela befolkningen, säger Ella Bohlin.