-
Våra kommentarer till ledarartikel om sommarens förlossningar
Svenska Dagbladets ledarsida skriver i dag om förlossningsvården under sommaren och nämner bland annat den allvarliga situationen här i Stockholms läns landsting, där BB Sophia stänger den 15 maj. Som ansvariga för Stockholms förlossningsvård vill vi gärna kommentera ledarartikeln och ge information om sommarvården.
Det är korrekt att förlossningsvården i Stockholm står inför utmaningar under sommaren. Sommarmånaderna är alltid en utmaning inom all sjukvård. Förlossningsvården i Stockholms län kommer att vara patientsäker i sommar, men vi kommer att behöva göra prioriteringar. Vi kommer att klara av bemanningen i sommar, men vi kan tyvärr inte utesluta att det kommer att uppstå problem längs vägen.
Mer information om situationen i förlossningsvården finns här:
http://stockholm.kristdemokraterna.se/bbHär är våra kommentarer till uppgifterna i dagens ledarartikel:
Det är upprörande att landstingen ändå verkar oförmögna att planera för sommarbarnen.
Vi har planerat för sommarens förlossningar sedan flera månader tillbaka och intensifierade det arbetet när vi fick signaler om att BB Sophia skulle stänga. Planeringen för sommarens vård i Stockholms läns landsting går att följa här och här.Trots att BB Sophia var populärt bland blivande mödrar blev verksamheten omöjlig att driva vidare när landstinget krävde att de även skulle erbjuda akutsjukvård – det var inte tillräckligt att man samarbetade med akutsjukhus i närheten.
Vi hade gärna sett att BB Sophia var kvar. Precis som BB Sophia själva har uppgett stänger förlossningsenheten för att kalkylerna var felaktiga. För oss i landstinget är det av största vikt att vården är patientsäker och därför är det självklart för oss att ställa krav på att akuta situationer i förlossningsvården ska kunna tas om hand på bästa sätt.Med bara några månaders varsel ska därmed övriga förlossningsavdelningar i Stockholms län bereda plats för ytterligare 3000 förlossningar.
Arbetet med att öka kapaciteten på de sex andra förlossningsenheterna i Stockholms län har resulterat i att de kommer att ta emot mellan 150 och 900 fler förlossningar i år. För att underlätta planeringen på de olika förlossningsenheterna har vi infört en kapacitetsnivå för hur många förlossningar varje klinik ska ta emot. Vi avsätter också 26 miljoner kronor på att avlasta förlossningsavdelningarna genom att ge fler kvinnor som söker vård under graviditeten hjälp på mödravårdscentraler. Nu pågår rekrytering till förlossningsplatserna och sett över hela året löper den på väl. Efter sommaren räknar våra tjänstemän på landstingets förvaltning med att vi har en väl fungerande bemanning i förlossningsvården.Flera kvinnor med svår förlossningsskräck har kontaktat Ceder Engebretzen och berättat om hur ångesten stegrats när barnmorskan sagt att hon inte kan boka in några planerade kejsarsnitt i Stockholm förrän i höst, oavsett hur psykiskt plågad kvinnan är. […] Enligt Socialstyrelsens nationella indikationer ska en kvinna som vill ha kejsarsnitt, efter att ha fått stödsamtal och information, beviljas det. Men nu försvinner den möjligheten i Stockholm, och även på andra håll är det mycket svårt att få kejsarsnitt.
Det sker alltid en medicinsk bedömning inför kejsarsnitt. Det har alltså inte varit ett fritt val tidigare heller. Här sker inte någon förändring på grund av årets sommarsituation. Psykologiska skäl är ett medicinskt skäl för att föda med kejsarsnitt. I de fall där det finns indikationer på att kejsarsnitt är det bästa kommer kejsarsnitt självklart att genomföras i Stockholms förlossningsvård i sommar. Bara på Södersjukhuset genomförs 16-20 planerade kejsarsnitt i veckan, och dessutom akuta snitt. Den absolut vanligaste uppfattningen hos professionen är att vaginala förlossningar är säkrare och bättre för de allra flesta kvinnor. Om det har förekommit att personal inte har velat planera in kejsarsnitt i sommar oavsett psykologiska skäl ser vi allvarligt på det. Varje kvinna har rätt till en trygg förlossning utifrån hennes behov.Barnmorskorna har larmat om situationen i åratal, men bemanningen har förblivit densamma.
Antalet barnmorskor i Stockholm ökar varje år. Vi har gjort en riktad lönesatsning och har dragit igång ett stort arbete för att göra landstinget till en ännu mer attraktiv arbetsgivare. Inför sommaren rekryterar vi städpersonal och administrativ personal för att avlasta barnmorskorna. Det är sant att vi behöver rekrytera fler för att möta framtidens behov. När det gäller utbildningarna av kompetent personal har regeringen ansvaret men vi trycker på genom de kanaler vi har för att få fler utbildade barnmorskor, barnläkare och andra specialistsjuksköterskor.Att Sverige har flest förlossningsskador i Europa – varannan svensk förstföderska drabbas av en förlossningsskada – visar att vården inte bara kan, utan måste, organiseras på ett bättre sätt.
Enligt Socialstyrelsen får 11,3 procent av förstföderskorna perinealklipp och 6 procent bristningar av grad 3 eller 4. I veckan berättade vi om vår satsning i Stockholm på att komma till rätta med förlossningsskadorna. Vi satsar 17,8 miljoner kronor på förebyggande insater.Har du fler frågor om ledarartikeln i Svenska Dagbladet eller förlossningsvården i Stockholm? Välkommen att höra av dig på stockholm@kristdemokraterna.se.
-
- Dela detta: