• Nu införs vårdval IVF

    Pressmeddelande
    19 augusti 2016

    – Kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa är ett högt prioriterat område och för att säkerställa god gynekologisk vård förändrar vi nu vårdvalet, säger Ella Bohlin barn- och äldrelandstingsråd (KD).

    Förändringarna syftar till att förbättra patientsäkerheten och säkerställa utflytten av vård från akutsjukhusen. Beslut om revideringen sker på hälso- och sjukvårdsnämnden den 30 augusti och revideringarna träder i kraft 1 januari 2017.

    ­– Vi vet att vårdval ökar valfrihet, tillgänglighet och kapar köer. Genom revideringen av specialiserad gynekologi kommer alla gynmottagningar att utföra medicinska aborter i basuppdraget. Vårdgivaren kommer också ta över uppföljningen av patienter som har behandlats för gynekologisk cancer och har låg risk för återfall. Det innebär att vården kommer närmare Stockholms kvinnor, säger Ella Bohlin (KD) landstingsråd med ansvar för kvinnosjukvård.

    I landstingsfullmäktige 2015 togs beslut om att utreda IVF som vårdval. Det har nu resulterat i att assisterad befruktning (där IVF-behandlingar/provrörsbefruktningar ingår) blir ett tilläggsuppdrag inom vårdval specialiserad gynekologi.

    – Medicinska aborter står för 90 % av alla aborter och kräver inte kirurgiska ingrepp, samtidigt har vi endast haft fem mottagningar utanför akutsjukhusen. Vi behöver förändra vårt sätt att ge vård och jag är övertygad om att en utökning i basuppdraget behövs för framtidens sjukvård, Ella Bohlin (KD).

    – I dagsläget är det inte möjligt att få hjälp med assisterad befruktning hos alla gynekologer. Men nu genom revideringen kan alla gynekologer som uppfyller kraven som ställs ansöka om uppdraget och tillgängligheten ökar. Det är en mycket välkommen förändring och jag vet att många som längtar efter att få barn har väntat länge på det här, säger Ella Bohlin (KD).

    För kvinnor som drabbats av upprepade missfall kommer vården att förbättras. Ett särskilt åtagande för missfallsutredningar kommer ingå som ett tilläggsuppdrag. Vårdgivaren ansöker om att utföra åtagandet.

     

    För mer information och kontakt med Ella Bohlin:

    Roksana Parsan
    Pressekreterare
    roksana.parsan@politik.sll.se
    070-737 45 16

     

    Ella Bohlin pressbild