• Specialistcentrum för diabetes, MS och Parkinsons blir verklighet i Stockholms län

    Pressmeddelande
    6 oktober 2016

    Personer med diabetes, MS och Parkinsons sjukdom ska få egna specialistcentrum i Stockholm. I slutet av oktober beslutar Alliansen i Stockholms läns landsting att två så kallade Centers of Excellence ska öppna nästa år. 

    – Ungefär 100 000 personer i länet lever med diabetes typ 2. Genom Center of Excellence skapar vi en naturlig koppling mellan forskning, innovation och vård något som inte bara förenklar liv utan även räddar liv. Som politiker och beslutsfattare är jag stolt över att få vara med och bidra till att diabetessjukvården får lyfta från att haft en svag position i landet till att vara bäst, säger Ella Bohlin (KD), barn-och äldrelandstingsråd.

    Verksamheterna planeras att starta hösten 2017. I full skala kommer Centers of Excellence att ta emot cirka 20 000 patienter årligen inom både diabetes och neurologi. Minst en femtedel av verksamheten ska handla om forskning, utveckling och utbildning.

    – Vi skapar nu tydligare kopplingar mellan vården och akademin – aktuell forskning och kunskap ska snabbt komma patienterna till del. Nya digitala kontaktvägar blir viktiga för dessa patienter med långvarig eller kronisk sjukdom, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).

    Fakta: 

    Alliansens förslag är att hälso- och sjukvårdsnämnden den 25 oktober beslutar att etablera akademiska enheter inom diabetes och neurologi.

    Alliansen beslöt 2013 att utreda möjligheten att öppna ett Kunskapscenter för diabetes/Center of Excellence. Sedan dess har ett arbete pågått tillsammans med patientföreningar och professionen. Cirka 8.500 patienter kommer att få vård på det akademiska centret istället för på Karolinska universitetssjukhuset.

    Inom neurologi handlar det om patientgrupperna multipel skleros (MS) och Parkinsons sjukdom, och om cirka 13.000 patienter. De två akademiska specialistcentra föreslås drivas i offentlig regi genom en direktupphandling med Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO.

    Alliansen avsätter 8 miljoner kronor för att starta verksamheterna. När centren är igång i full skala beräknas kostnaden vara 32 miljoner per år.

     

    För mer information och kontakt med Ella Bohlin:Ella Bohlin pressbild
    Roksana Schnittger
    roksana.schnittger@sll.se
    070-737 45 16

    För mer information och kontakt med Anna Starbrink:
    Rasmus Jonlund
    rasmus.jonlund@sll.se
    070-737 41 83