• ”Skicka ut kallelse om att ge blod”

    Blodcentralen i Stockholm berättar att det behövs mer blod inför jul- och nyårshelgerna. Kristdemokraterna vill göra påfyllningen av blodlagren jämnare och föreslår att landstinget ska skicka ut en kallelse om att ge blod.

    Pressmeddelande
    19 december 2016

    Margaretha Åkerberg (KD)– Lagret har inte återhämtat sig trots att det behöver finnas mycket blod inför jul. Jag tycker vi kan börja med landstingets 45 000 anställda och skicka ut en kallelse till ett antal personer åt gången. Det skulle förstärka synen på blodgivning som ett samhällsansvar, säger Margaretha Åkerberg.

    Den som inte kan eller vill bli blodgivare kan antingen tacka nej till kallelsen och därmed slippa bli kallad fler gånger, eller låta bli att gå till Blodcentralen.

    – Enligt statistiken är vårdpersonalen sämre på att ge blod än resten av befolkningen. Landstinget har förstås ett ansvar som både arbetsgivare och vårdgivare. Det här är en viktig åtgärd för att säkra tillgången till blod under jul och nyår, säger Margaretha Åkerberg.

     

    Kristdemokraternas landstingsråd Ella Bohlin intervjuas av P4 Stockholm om förslaget. 1 minut och 10 sekunder in i sändningen:

     

    Webbartikel: KD vill kalla landstingsanställda till blodgivning >>