• Här öppnar vi tolv nya närakuter

    Nu blir det tryggare, enklare och snabbare att få vård i Stockholms län. Alliansen öppnar tolv nya närakuter för barn och vuxna. 

    Pressmeddelande
    Alliansen i Stockholms läns landsting
    1 februari 2017

    – Nu gör vi det tydligt att alla närakuter ska ha tillgång till en enhetlig kompetens, dit både barn och äldre kan vända sig. Närakuterna får goda resurser för att ge hjälp för familjer i hela Stockholms län, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.

    I går fattade hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting beslut om de nya närakuterna. I dag presenterade Alliansen var i länet närakuterna kommer att öppna. Sammanlagt kommer tolv nya närakuter för barn och vuxna att öppna, fyra under 2017 och övriga under 2018 och 2019. Med den nya strukturen vill landstinget möta det samlade behovet av akut sjukvård i en Stockholmsregion som växer, samtidigt som man avlastar de i dag pressade akutmottagningarna. Beslutet syftar till att flytta vården närmare länets invånare och öka tillgängligheten.

    – Vi har nu fattat beslut om en viktig sjukvårdsreform för att göra vården mer tillgänglig. De nya närakuterna utgör en ny vårdnivå med stärkt förmåga att kunna vårda och slutbehandla akut sjuka patienter. Närakuterna kommer att avlasta de stora akutmottagningarna, samtidigt som våra husläkarmottagningar fortsätter utgöra basen i vården samt behåller sitt jouruppdrag. Vården blir med detta mer pålitlig och tillgänglig, säger akutsjukvårdslandstingsråd Marie Ljungberg Schött.

    – Alla barn och vuxna i Stockholms län ska få vård tryggt och snabbt när de är akut sjuka. När husläkaren inte kan hjälpa till och när det inte är så allvarligt akut att man behöver det stora akutsjukhuset, blir våra tolv närakuter en ny vårdform. De ska finnas på strategiska platser runtom i länet, och där ska stor som liten kunna bli färdigbehandlad för de flesta akuta tillstånd – få labbprover tagna och analyserade, eller röntgas och gipsas, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

    – Den nya reformen kommer göra länets närakuter mer begripliga och enhetliga. Med generösa öppettider och med utökad kapacitet leder det till att stora patientgrupper kan vårdas på närakuterna, vilket kommer hjälpa att avlasta sjukhusens akutmottagningar, säger Gustav Hemming (C), gruppledare och landstingsråd.

    Alliansen har i ett första skede bestämt lokalisering för tio närakuter. Lokaliseringen för två ytterligare närakuterna baseras på det framtida behovet i länet, efter att de tio närakuterna har tagits i drift och utvärderats.

    Här kommer närakuterna att öppna:
    Karolinska Solna
    Karolinska Huddinge
    Danderyds sjukhus
    Södersjukhuset (Rosenlund)
    S:t Görans sjukhus
    Södertälje sjukhus
    Handen
    Järva
    Nacka
    Löwenströmska/Sollentuna
    Ytterligare två kommer att placeras efter behovet i länet.

    Vi flyttar vården närmare länets invånare och ökar tillgängligheten. För att öka tillgängligheten för länets invånare pågår just nu ett stort arbete med att flytta ut en del av vården utanför akutsjukhusen och närmre invånarna. De nya närakuterna kommer ha en högre standard och kraven är bland annat tillgång till laboratorium och röntgen, samt att ha kompetens för att ta hand om både barn och vuxna. Samtliga närakuter ska också kunna ta emot patienter som kommer med ambulans.

    De nya närakuterna är en helt ny vårdform för att ge patienterna vård på rätt nivå. De minskar belastningen på akutsjukhusens akutmottagningar och patienter med lindrigare akuta sjukdomar (däribland många äldre) slipper bli nedprioriterade och få vänta länge på akutmottagningarna, när svårare sjuka patienter behöver gå före.

    Vad är skillnaden på dagens närakuter/lättakuter och de nya? Dagens närakuter och lättakuter har för mycket variationer när det gäller vilken vård som erbjuds och på vilka tider. Det har gjort det svårt för patienter att veta var de får bäst hjälp, vilket har lett till att många patienter i stället har åkt till akuten  Den nya närakutstrukturen kommer att ha ett enhetligt vårdutbud och alla kommer ha en hög kompetens vid akuta tillstånd, med egna specialistläkare och tillgång till röntgen och laboratorium. Därmed ska den som är patient kunna känna sig säker på att bli behandlad för ganska avancerade skador på de nya närakuterna, så som exempelvis benbrott eller sårskador.