• Barnintensiven vid Nya Karolinska Sjukhuset

    Dagens Nyheter har de senaste dagarna skrivit om situationen barnintensiven vid Nya Karolinska Sjukhuset. Jag vill därför kommentera läget utifrån min roll som barn- och äldrelandstingsråd.

    Att ge barn den vård de behöver är barnsjukvårdens främsta uppgift. I ett akut läge är det extra viktigt att vården ges snabbt och på rätt nivå. Stockholms läns landsting har liksom resten av Sverige brist på både sjuksköterskor och specialister. Tyvärr är det ett faktum att platsannonser haft noll sökanden till tjänster inom intensivvården vid NKS och många orkar eller vill inte arbeta vidare.

    Vi har inte råd med att tappa kompetent personal. Vi har gjort många insatser men det krävs också tålamod. Tidigare fanns ett krav på alla akutsjukhusen om 2% effektiviseringsmål, detta är nu borttaget och sjukhusen lyder nu under så kallat omställningsavtal. Det innebär att sjukhusen har fått de ekonomiska förutsättningar för att fördela medlen på så vis att det kommer medarbetarna till del samtidigt som det täcker upp för sjukhusets ändrade uppdrag för att verkställa planen Framtidens hälso- och sjukvård, att flytta ut vård som inte måste bedrivas inne på akutsjukhusen.

    Det vi behöver göra nu är att fokusera tydligare på lön och karriärer för sjuksköterskorna. Nya karolinska behöver visa att de är en modern arbetsgivare. Regeringen måste också öka på utbildningsplatserna. Det vi gör är att se över utbildningslönerna, kliniska karriärer för sjuksköterskor och kompetensmixen där andra yrkesgrupper går in och avlastar sjuksköterskorna.

    Vi jobbar aktivt med att tillgodose de behov som finns och vet att Karolinska tar krafttag och nu erbjuder utbildning för fler blivande specialistsjuksköterskor inom intensivvård. Det är en satsning som riktar sig till medarbetare som är grundutbildade och som vill vidare, sjuksköterskor som går specialistutbildning samt sjuksköterskor utanför Karolinska Universitetssjukhuset som ser en möjlighet att göra skillnad. Dessutom pågår ett nära samarbete med Karolinska Institutet och Röda Korsets Högskola för att kunna bereda utbildningsplatser i tillräcklig mängd.

    Nya Karolinska Sjukhuset är ett toppmodernt sjukhus som kommer att göra skillnad. Inte bara för stockholmare utan för hela Sverige och medarbetarna är omistliga i detta arbete.  

    Ella Bohlin
    Barn- och äldrelandstingsråd