• Nytt diagnoscentrum för cancer för tio miljoner

    Stockholms läns landsting satsar 10,6 miljoner på ett diagnostiskt centrum för cancer vid Danderyds sjukhus. Det beslutar hälso- och sjukvårdsnämnden i dag.

    Pressmeddelande
    21 mars 2017

    – Vi har följt framgångarna från det diagnostiska centrumet i Södertälje, där väntetiderna har blivit kortare, utredningarna effektivare och patienterna nöjdare. Nu tar vi med oss de erfarenheterna till fler cancerpatienter genom satsningen på ett nytt center i Danderyd. Samtidigt beslutar vi att centret i Södertälje fortsätter genom att skjuta till 6,3 miljoner, säger Ella Bohlin (KD), landstingsråd med ansvar för cancervården.

    Det diagnostiska centret kommer att utreda två typer av patienter: ”allvarliga ospecifika symptom som kan bero på cancer” och ”cancer utan känd primärtumör”. En del patienter i den sistnämnda gruppen behöver en utökad utredning. Därför ska centret i Danderyd ha extra onkologisk kompetens.

    – Vårt syfte är att erbjuda likadana utredningar för alla utan onödiga väntetider. Centret i Danderyd startar under året och spelar en viktig roll när vi deltar i hela Sveriges ansträngning för att förkorta väntetiderna i cancervården. Tidiga insatser är mycket viktiga, så jag är glad att kampen mot cancer går framåt, säger Ella Bohlin.