• Vi tar oron från läkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus på stort allvar

    I dag skriver 32 läkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus på Svenska Dagbladets debattsida om brist på vårdplatser och arbetsmiljö. Situationen de beskriver stämmer till stor del överens med den bild vi har och arbetar för att förbättra.

    Ella Bohlin (KD)– Jag tar läkarnas beskrivning på stort allvar och står i kontakt med ledningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Målet för oss i Alliansen är att barnen får vård av högsta kvalitet. Tyvärr har vi i dag inte så goda förhållanden på barnsjukhuset som vi skulle önska. Det stora problemet är att sjukhuset inte har tillräckligt många sjuksköterskor med rätt kompetens, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.

    Alliansen och Karolinska Universitetssjukhuset har sjösatt flera åtgärder för att förbättra situationen. Bland annat ska antalet specialistsjuksköterskor bli fler genom en satsning på deras utbildning, där de ska kunna få lön under studietiden.

    – För att en vårdplats ska kunna vara öppen måste den vara bemannad. Bristen på specialistsjuksköterskor delar vi tyvärr med hela Sverige. Detta är inte ett ”Stockholmsfenomen”. Astrid Lindgrens sjukhus är nettomottagare av barn från andra län och länder, säger Ella Bohlin.