• Nya barnmorskor ska få avlönad introduktion

    Sex månaders introduktion med lön för nyutexaminerade barnmorskor. Under de första tre månaderna går den nya barnmorskan bredvid en erfaren barnmorska utöver den ordinarie bemanningen och få en egen mentor. I ett nytt projekt ska landstinget testa hur vi lockar fler nyutexaminerade barnmorskor – och att vilja stanna kvar.

    Läs mer i Dagens Nyheter: Mjukstart ska locka fler till förlossningen >>

    Pressmeddelande
    19 april 2017

    Ella Bohlin (KD)– En trygg förlossningsvård behöver trygga och skickliga barnmorskor. Även med en gedigen utbildning och praktik kan det vara bra för nyutexaminerade barnmorskor att få en rejäl introduktion på den nya arbetsplatsen, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.

    – Erfarna barnmorskor har mycket att lära sina nya kollegor. Med introduktion i tre månader får de chansen att göra det mer ordentligt, samtidigt som alla kan koncentrera sig på att ge den bästa vården åt mammorna och de nyfödda, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

    – Kompetensförsörjning är ett område där landstinget får ta ett stort ansvar, för bland annat vidareutbildning av specialistsjuksköterskor – ett ansvar som egentligen vilar på staten och regeringen. Det är bra att staten har lyssnat till oss och försöker ta ett ökat ansvar för utveckling av vården, och att vi kan använda statliga pengar till detta projekt med introduktion för nyutexaminerade barnmorskor, säger Anna Starbrink (L).

     

    Fakta: Introduktion för nya barnmorskor
    50-60 nyutexaminerade barnmorskor kan få avlönad introduktion vid nyanställning i totalt sex månader. Under tre av de sex månaderna går man bredvid en erfaren barnmorska, utöver ordinarie bemanning. I programmet ingår också halvdagsutbildningar och färdighetsträning två gånger per månad.

    Ekonomiskt satsas 20 miljoner kronor (10 miljoner per år i två år) från Stockholms läns landstings del av det nationella anslaget till förbättrad förlossningsvård. Satsningen täcker alla de behov som de olika förlossningsklinikerna angett att de har för nyrekryteringar.

    Hälso- och sjukvårdsnämnden fattar beslut om projektet i maj.