-
Alliansen förstärker vården för könsstympade kvinnor
AMEL-mottagningen på Södersjukhuset är Sveriges enda mottagning för könsstympade kvinnor. Från och med nästa år höjer den styrande Alliansen i Stockholms läns landsting anslagen med nästan 50 procent (från 900 000 kr till 1,5 miljoner kr 2018). Genom detta kan mottagningen öka sin bemanning och ta emot fler kvinnor.
Pressmeddelande
4 oktober 2017– Kvinnor som könsstympats måste få adekvat vård. Många lider i det tysta och drabbas av urinbesvär, cystor och utdragna förlossningar som följd, med större risk för att drabbas av förlossningsskador. Vården måste bli bättre på att bemöta och behandla personer med erfarenhet av könsstympning. Jag är glad att en verksamhet med denna specialistkompetens får utökade resurser, säger Ella Bohlin (KD), landstingsråd med ansvar för kvinnosjukvården.
– Kunskapen inom hela vårdkedjan måste bli bättre. AMEL bidrar till detta genom att ordna särskilda utbildningstillfällen för professionen, utveckla den information som finns på bland annat 1177 och ta fram patientmaterial översatt till olika språk, säger Ella Bohlin.
AMEL behandlar och tar emot kvinnor som utsatts för könsstympning. Här arbetar gynekologer, förlossningsläkare och kuratorer. Ingreppet kan orsaka oerhörda skador och utförs ofta av personer som saknar medicinsk kompetens och helt utan bedövning och sterila instrument. I Sverige tros upp emot 38 000 kvinnor vara könsstympade.
Antalet kvinnor som vänder sig till mottagningen har ökat markant det senaste året. Under första halvåret i år har antalet sökande fördubblats.
Höjningen sker inom ramen för en större satsning på kvinnors hälso- och sjukvård (som möjliggörs av en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges kommuner och landsting).
-
- Dela detta: