• Coacher på kliniker ska minska oro inför förlossningar

    Alliansen i Stockholms läns landsting satsar 2,5 miljoner kronor på att alla förlossningskliniker ska ha särskilda förbättringscoacher. Projektet är ett led i arbetet med att stärka kvinnosjukvården och minska andelen med förlossningsrädsla.

    Pressmeddelande
    25 oktober 2017

    – Vi ser att en stor del av den oro som blivande föräldrar känner är kopplad till risken för att drabbas av förlossningsskador och andra medicinska problem som kan uppstå i samband med en förlossning. Som ett led i landstingets arbete med att minska andelen undvikbara kejsarsnitt och bristningar har alla förlossningskliniker fått förbättringscoacher och team med barnmorskor, undersköterskor och läkare, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.

    Förbättringsteamen träffas kontinuerligt för att utbyta erfarenheter och för att stärka samarbetet mellan Stockholms läns förlossningskliniker. En första utvärdering visar att arbetet redan har fått effekt: andelen kejsarsnitt ökar inte längre och färre kvinnor drabbas av bristningar.

    – Det är inte konstigt att fler är oroliga inför att föda barn eftersom det är väl känt att vården har varit ansträngd. Vi vill inte ha en sommar till som den här, och det är därför vi nu kraftigt höjer den ekonomiska ersättningen och lägger fram ett stort antal förbättringar. Alla ska kunna vara trygga över att de kan föda barn under bästa möjliga förutsättningar, säger Ella Bohlin.