• Doula ska ge stöd till födande i Stockholm

    Den som föder barn i Stockholms län ska i stället för en anhörig ha möjlighet att ta med en stödperson, så kallad doula, på förlossningen. Det har hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat.Pressmeddelande
    2 november 2017

    Ella Bohlin (KD)– Oftast följer en partner eller annan anhörig med på förlossningen. Så fortsätter det att vara för de allra flesta, men nu öppnar vi för att den som föder i stället ska kunna ha med en doula som är utbildad och har erfarenhet av att bidra till lugn och trygghet, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.

    Doulor förekommer redan i dag i förlossningsvården, men då genom frivilliga krafter eller genom att patienten betalar för dem.

    – Allt fler föräldrar efterfrågar doula och vi kan se att de är uppskattade. Enligt statistik från Graviditetsregistret ökar oron inför förlossningar, och det tar vi på stort allvar. Vi har höjt den ekonomiska ersättningen till förlossningsklinikerna för att öka personalen, men vi sätter också in andra åtgärder. Doulorna är en del av vårt arbete för tryggare förlossningar, eftersom de även kan vara involverade under eller efter graviditeten, säger Ella Bohlin.