• Kunskapscenter för barn med diabetes öppnar i Stockholm

    Stockholms läns landsting ska samla kompetens för att stärka vården för barn med diabetes. Alliansen tillför tre miljoner kronor till ett nytt centrum som ska bygga upp ett team med bred kunskap om barndiabetes.

    Pressmeddelande
    7 november 2017

    – Centret kommer att ta emot barn med diabetes typ 1. Det är en livslång sjukdom som innebär att kroppen inte längre producerar insulin. Förutom information och utbildning för både föräldrar och barn, kommer centret att sätta in och administrera insulinpump och mätare. Det blir ett efterlängtat tillskott till vården för barn med diabetes, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.

    Ett team med specialistläkare, diabetessjuksköterskor, dietister, kuratorer och fysioterapeuter ska knytas till verksamheten. Med satsningen vill Alliansen i Stockholms läns landsting att kunskapen om barndiabetes ska öka inom hälso- och sjukvården i stort. Centret kommer att ge konsultstöd till Elevhälsan och till primärvården.

    – Här erbjuder vi undervisning om levnadsvanor och hjälpmedel både enskilt och i grupp. För barn med sockervärden som kraftigt ändras ska det finnas ett särskilt intensivprogram. Vi sätter också extra fokus på barn med neuropsykiatriska och psykiatriska diagnoser, säger Ella Bohlin.

    Fakta:
    • Kunskapscentrum för barn med diabetes är en del av en större satsning på barnsjukvården i Hälso- och sjukvårdsnämndens budget för 2018, som landstingsfullmäktige beslutar om den 7 november.
    • Omkring 1 440 barn i Stockholm har diabetes.
    • I Stockholm har en högre andel barn insulinpump jämfört med andra landsting.