• Alliansen förstärker barnmorskemottagningarna i Stockholms län med 25 miljoner kronor

    Stockholms läns landsting har beslutat att satsa på barnmorskemottagningarna och skjuter till 25 miljoner kronor extra. Pengarna kommer till mottagningarna före årsskiftet och är en del av den nationella överenskommelsen kring förlossningsvård och kvinnors hälsa.

    Pressmeddelande
    16 november 2017

    Ella Bohlin (KD)– Att förstärka mödravården är helt nödvändigt. De utgör en oerhört viktigt länk i vårdkedjan och når majoriteten av alla gravida kvinnor. I Sverige har alla gravida rätt till en kostnadsfri mödrahälsovård som är unik i sitt slag. Den här satsningen på barnmorskemottagningarna är mycket välkommen. Det handlar om att utveckla arbetssätt för att möta behoven hos ett Stockholm som växer. Vart fjärde barn i Sverige föds i Stockholms län, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.
    Fakta:
    En stor omorganisering pågår inom hälso- och sjukvården i Stockholm. Det innebär bland annat att besök som inte behöver akutsjukhusens resurser istället ska tas om hand av mödrahälsovården.

    De 25 miljonerna är en del av att stärka barnmorskemottagningarna i deras arbete. De ska bland annat gå till att analysera ersättningsystemen och besökens innehåll. Satsningen ska också gå till att mottagningarna med hjälp av data från Graviditetsregistret ska analysera och utveckla den egna verksamheten.