• Stockholm samlar vården för kvinnor med diabetes under graviditeten

    Graviditetsdiabetes är ett växande hälsoproblem och allt fler kvinnor behöver vård i Stockholms län. Nu skapar Alliansen en enhet för att samla vården och göra den mer likartad.

    Pressmeddelande
    13 december 2017

    Ella Bohlin (KD). Foto: Scharlotte Peppare– Graviditetsdiabetes innebär en stor hälsorisk, både för kvinnan och för barnet. Den här satsningen är efterlängtad och innebär att hälso- och sjukvården i Stockholm kommer bli bättre på att ta hand om den här snabbt växande patientgruppen. Att samla professionen kommer att innebära ett stort kunskapslyft, säger Ella Bohlin (KD) landstingsråd med ansvar för förlossningsvården.

    Landstinget lägger 1,9 miljoner på satsningen i år. Under 2018 förlänger Alliansen projektet och skjuter till 2,2 miljoner ytterligare.

    – Vi vill ge barn de bästa förutsättningarna i livet. Det innebär att vården före, efter och under en graviditet ska hålla hög kvalitet. Med satsningarna minskar vi riskerna för mamman att insjukna i typ 2-diabetes, samtidigt som vi minskar risken för att barnet ska födas för tidigt och drabbas av fetma senare i livet, säger Ella Bohlin.

    Kvinnor med okomplicerad kostbehandlad graviditetsdiabetes har tidigare tagits om hand av mödravården. För att förbättra omhändertagandet skapar landstinget en särskild enhet, dit barnmorskor inom mödrahälsovården kan remittera patienter. Den nya enheten kommer att bemannas av barnmorskor med särskild kunskap om diabetes, sjukgymnast och dietist.

    Personal som har regelbunden kontakt med patientgruppen, som obstetriker och dialektologer, ska också ta fram en gemensam policy för Stockholms län. Satsningen innebär att behandlingen av kvinnor som drabbas av graviditetsdiabetes förbättras och bli mer likartad i Stockholms läns landsting. Övervakningen av kvinnor som riskerar att drabbas av eller har drabbats av graviditetsdiabetes kommer att förbättras.