• NKS anpassas ännu mer efter barnens behov

    De sjuka barnen som vårdas i den nya sjukhusbyggnaden på Karolinska universitetssjukhuset ska ha en miljö som stimulerar till lek och tillfrisknande. Därför satsar nu Stockholms läns landsting 7 miljoner kronor på att anpassa miljöer och se till att önskemål på åtgärder som framförts av anhöriga och personalen blir verklighet.

    Ella Bohlin (KD)– Vi har lyssnat in personalens och anhörigas önskemål om att anpassa lokalerna för att underlätta för svårt sjuka barn som genomgår behandling på Nya Karolinska. Ett sjukdomsbesked innebär en stor omställning för alla familjer. Den vård som ges på Nya Karolinska håller väldigt hög kvalitet och nu kommer sjukhusvistelsen för svårt sjuka barn att förbättras ytterligare. Redan inom några månader kommer lekrum, särskilt föräldrakök och lokaler anpassade för skolundervisning stå klara, säger Ella Bohlin (KD), äldre- och barnlandstingsråd.

    – Barn som vårdas på sjukhuset ska ha en så bra miljö som möjligt under tiden de vistas i sjukhusmiljön. Vi vet att leken är en viktig del i barnens läkningsprocess och därför är det glädjande att vi kan möta anhörigas och personalens önskemål om fler lekmiljöer. Dessa kommer att ligga i direkt anslutning till vårdavdelningarna. Dessutom ska föräldrar få bättre möjlighet att laga mat. Samtliga åtgärder kommer att påbörjas nu och ska vara klart så snart det bara går, säger Paul Lindquist (M), fastighets- och investeringslandstingsråd.

     

    Fakta: Nya anpassningar av lokalerna för barn på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna

    Fler lekrum: Redan nu finns aktivitetsrum och lekytor för barn i olika åldrar på sjukhuset, som lekterapi och uteplats med lekplats. Nu byggs även lekrum på sjukhusets fyra barnavdelningar.

    Tillagningskök på barncanceravdelningen: Ett pentry iordningställs med möjligheter för föräldrar som vistas på avdelningen att kunna laga mat. Detta för att föräldrar inte behöva lämna sina svårt sjuka barn.

    Lokaler för skolundervisning: Barn som tillbringar längre tid på sjukhuset behöver kunna få skolundervisning. I dag används ett för litet utrymme och nu förbättras möjligheten för skolverksamheten samt att rummet utformas så att miljön kommer att vara inbjudande för barnen.

    Nya glaspartier för ökad säkerhet: Hisshallen vid ett våningsplan fungerar som ett väntrum till en barnavdelning. Där ska nu en glasvägg sättas upp för att öka säkerheten och sjukhuset kommer därefter att göra väntrummet mer barnvänligt.

    Stockholms läns landsting avsätter upp till sju miljoner kronor för åtgärderna.

    Projektet ryms inom angiven investeringsram för hyresgästanpassningar.

     

     

    Läs mer om NKS – Nya Karolinska Solna >>