• Fast läkarkontakt ökar tryggheten för patienterna

    Alliansen i Stockholms läns landsting berättar nu om en rad idéer som den har kommit överens om att genomföra på kort och lång sikt. Det handlar om att öka tillgängligheten och skapa en mer sammanhållen sjukvård. De fem förslagen kommer utgöra grunden för kommande budgetarbete.

    Pressmeddelande
    Alliansen i Stockholms läns landsting
    28 februari 2017

    Alla ska få sin egen läkare

    Alliansen ska arbeta för att alla patienter ska erbjudas en ansvarig läkare som ansvarar för patientens samlade behov av sjukvård. Det är den fasta läkarkontakten som ska vägleda genom sjukvården och ta ett helhetsansvar för patienten. Varför kan inte alla sms:a eller maila sin doktor?

     

    Lita på läkarna

    Nästan alla åtgärder som syftar att förbättra vården skapar nya lager av regler och rapporteringar för att uppfylla alla mål. Styrningen av sjukvården i form av uppdragsbeskrivningar, ersättningssystem och uppföljning är alldeles för detaljerad och skapar hinder för vårdgivarna att själva införa nya och effektiva sätt att arbeta. Alliansen ska se över dagens regelbörda och arbeta för att ge övergripande uppdrag och slopa byråkrati som inte är relevant.

     

    Primärvården ska ytterst ansvara för patienten

    Alliansens mål är att primärvården ska vara hjärtat i sjukvården. För att inleda detta arbete bör primärvården få ett tydligare systemansvar för patienten, ansvar för helhet och koordination för patienten. Du ska alltid ha någonstans att vända dig. Om primärvården är hjärtat så ska primärvårdens uppdrag också gälla snart sagt dygnets alla timmar. En förutsättning för att detta ska bli möjligt är att sjukvårdens resurser i framtiden tydligt kopplas till primärvården.

     

    Länka ihop vårdval för bättre vård

    Alliansen ska utreda hur vårdval kan kopplas ihop och grupperas till större system för att säkerställa ett större, mer omfattande uppdrag med bredare vårdinnehåll. Målet är att patienter ska få bättre vård och inte riskera att bollas runt. Några vårdval för specialistsjukvård skulle exempelvis kunna kopplas samman med vårdval för primärvården. Vi ska säkerställa att ersättningarna inte bidrar till en fragmentiserad vård.

     

    Forska också utanför universitetssjukhuset

    I takt med att mer av vården kommer utföras i öppenvården kommer framtidens forskningspatienter inte längre att endast finnas på universitetssjukhus. Därför behöver forskning bli en tydligare del av hela sjukvården, och FoU-resurserna bli mer decentraliserade.

     

    Ella Bohlin (KD)– Patientens förtroende för ett samlat helhetsansvar hos primärvården är en viktig del av vårt arbete. Genom att länka ihop olika vårdval och specialister kan vården ges på rätt nivå och den fasta läkarkontakten kan enkelt följa patienten. Trygga patienter som lätt kommer i kontakt med sin läkare åker inte till akutsjukhusen utan söker sig till navet i sjukvården som är primärvården, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.

    – Vi vill att alla ska kunna ha sin egen doktor. Nu är vi beredda att ta steget fullt ut i Stockholmsregionen, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd.

    – En utbyggd primärvård är nyckeln till en modern hälso- och sjukvård. Patienter i alla åldrar ska snabbt och tryggt kunna få hjälp av husläkare, distriktssköterska, psykolog och andra professioner – och det är allra viktigast för människor med stora och återkommande vårdbehov, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

    – Onödig administration kan ta över en timme per arbetsdag för vårdpersonalen. Vi måste lita på läkarna och personalen och minska byråkratin som tar tid från patientarbetet, säger Gustav Hemming (C) landstingsråd och gruppledare.