• Fler får avancerad sjukvård i hemmet

    Sedan vårdvalet för avancerad sjukvård i hemmet (ASiH) startade 2013 har antalet patienter ökat från drygt 1 300 inskrivna patienter per dag till 2 000. Ökning är ett resultat av Kristdemokraternas arbete med att inkludera patienter med kronisk sjukdom i instabilt skede och sköra äldre/multisjuka patienter. Under 2015 ökade antalet patienter med 12 procent.

    Ella Bohlin (KD)– Att få vårdas i sitt eget hem ökar livskvaliteten och skapar förutsättningar för patienten att både känna trygghet men också få stå i centrum. Därför har vi arbetat ihärdigt för att inkludera patienter som lider av kroniska sjukdomar i instabilt skede och multisjuka äldre. Det är en tydlig målgrupp som inte ska behöva vårdas på sjukhusens vårdavdelningar, säger äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD).

    Tidigare har ASiH främst vårdat patienter i livets slutskede. Patienter inom ASiH behöver snabba bedömningar eller insatser med särskild kompetens för att kunna vårdas i hemmet. Tanken är att patienter med kronisk sjukdom ska kunna få hjälp inom ASiH när de mår sämre. Det ska fungera som ett alternativ till att vårdas på akutsjukhus. Under mer stabila perioder är det meningen att patienterna ska skrivas ut ur ASiH och i stället vårdas inom exempelvis annan hemsjukvård eller specialiserad öppenvård. Under 2015 fick 5 600 patienter ASiH-insatser, vilket var en ökning sedan 2014 då antalet var 5 000.

    – Patienter som lider av kronisk sjukdom eller multisjuka äldre har stora vårdbehov och är den grupp som oftast åker in och ut på sjukhusen. När vi nu erbjuder vård i det egna hemmet visar det hur vården verkligen ska fungera. Den ska ske nära till hands, i en trygg miljö med personal som patienterna känner igen, säger Ella Bohlin (KD).

     

    Fakta:

    Avancerad sjukvård i hemmet har, under olika former, utförts i Sverige sedan 1970-talet. Vårdformen introducerades i syfte att cancerpatienter i sent palliativt skede skulle få tillbringa sin sista tid i hemmet. Generellt sett har utvecklingen alltsedan Ädelreformen på 1990-talet inneburit att allt fler människor vårdas i hemmet och att en förskjutning har skett av vården från sjukhusvård till att alltmer kvalificerad vård utförs i hemmet.

    I samband med införandet av vårdval inom ASiH i Stockholms läns landsting 2013 breddades målgruppen utöver de patienter i palliativt skede (livets slutskede) som traditionellt vårdats inom ASiH. Nu ska även patienter med kronisk sjukdom i instabilt skede och övriga patientgrupper, exempelvis sköra äldre, kunna vårdas inom ASiH. Vårdvalet har också inneburit att vårdgivare inom ASiH i dag har ett medicinskt helhetsansvar för att tillgodose patientens vårdbehov, samt att de uppgifter som innebar att enskilda avgränsade vårdinsatser utfördes inom uppdraget har begränsats.