• Ny regering idag – ny politisk inriktning i morgon

    2014-10-03
    EfterValsReflexioner

    Tills vidare ska jag försöka vara så förhoppningsfull som möjligt. Fram till budgetpropositionen om fyra fem veckor gäller regeringsförklaringen.

    Egentligen överraskade den inte mig så mycket. Den stora frågan är nog om det är en två- eller trepartiregering med tanke på det bekymmersamma parlamentariska läget. Vänsterpartiet har ingen minister, men torde få ett inflytande som väl motsvarar ett par tre ministrar, gissar jag.

    Det bekymrar mig att den nya regeringen inte erbjuder kommuner och landsting särskilt stort utrymme för utveckling baserat på lyhördhet från medborgarna. Men det hade kunnat vara värre. Regeringsförklaringen befriar kommuner och landsting från att prioritera de möjligheter som ”Lagen Om Valfrihetssystem”, LOV, erbjuder. Dessbättre verkar det som att lagen kan användas av framsynta och lyhörda kommuner och landsting.

    Den här meningen i regeringsförklaringen skulle jag vilja ha förklarad: ”Privata försäkringspatienter ska inte gå förbi den offentligt finansierade vårdkön.” Jag ser fram emot besked från den unge sjukvårdsministern. Kanske kommer ”kömiljarden” att behöva omdefinieras.

    Med utgången av oktober månad i år tar mina 23 år i Stockholms läns landsting slut. Jag har fått en ny politisk arena av väljarna i min hemkommun, Vallentuna. Landstingsåren har varit synnerligen lärorika och de fyra mandatperioderna jag haft förmånen att medverka i politisk majoritet har varit landstingets mest reformstarka.

    Alla reformer har inte hälsats med glädje av oppositionspartierna, i praktiken bara några få. För att ta ett exempel, och då väljer jag konverteringen av S:t Görans Sjukhus. Vid tidpunkten för dåvarande Bure Hälsa- och Sjukvårds (numera Capio AB) övertagande av driften, så lade regeringen Persson en ”stopplag” på riksdagens bord. Lagen tillkom utan sedvanligt parlamentariskt utredande och hade snarast karaktären av en undantagslag. Senare och efter ett par utredningsrundor kunde landstingen använda S:t Göranskonverteringen som förebild om man undantog ett sjukhus per landsting och universitetssjukhusen. I och med dagens regeringsförklaring gäller stopplag för universitets- och regionsjukhus.

    I Vallentuna har vi ett valresultat som vi kan nyttja för fortsatt Alliansstyre. Den möjligheten tycker jag att vi ska nyttja. Eftersom Alliansöverläggningarna befinner sig i så tidigt skede, lovar jag att återkomma med tankar om vad mitt parti avser att prioritera.

    Stig Nyman (KD)Stig Nyman (KD)
    Forsknings- och äldrelandstingsråd

     

     

     

     

     

    Och så ett tänkvärt citat:

    Livet är inte ett problem som skall lösas
    utan en verklighet som skall upplevas

    Sören Kirkegaard