-
Stockholm ska garantera cancervård i världsklass
I dag skriver blivande specialister i onkologi på Svenska Dagbladets debattsida om cancervården vid Karolinska Universitetssjukhuset. De oroas över förändringar som initierats av ledningen för sjukhuset. Detta kopplat till att Karolinska inte har en budget i balans. Men när det gäller de ekonomiska förutsättningarna som Alliansen har beslutat om syftar de till en cancervård i världsklass. Förändringar får aldrig äventyra patienternas hälsa.
Svensk cancervård står sig väl i internationell jämförelse. Chanserna att överleva flera vanliga cancerformer har ökat under de senaste 15 åren. I Sverige är överlevnaden efter till exempel bröst-, lung- och tarmcancer högre än i båda våra grannländer Norge och Danmark.
De läkare under specialistutbildning som har skrivit debattartikeln oroar sig över neddragningar och beskriver en situation där budgeten för onkologisk vård (cancervård) i Stockholm ökar med två procent per år. Så här avslutas artikeln:
”Det enda alternativet är att landstingets politiker är öppna mot invånarna i Stockholms län, och upplyser dem om att vi inte längre har råd med en skattefinansierad cancervård i världsklass.”
Landstingets politiker har i budgeten för 2015 fattat beslut för att Stockholms län ska ha en skattefinansierad vård i världsklass. Siffran på två procent som hänvisas till i artikeln är inte hämtad från politiska beslut. Alliansen satsade 2014 på att räkna upp pengarna till hälso- och sjukvården i Stockholms län med 3,7 procent. För 2015 är satsningen ännu större: 4,1 procent. I kronor handlar det om en ökning med över två miljarder kronor. Anledningen till de två procentens ökning för den onkologiska vården är att den fördelningen sker på Karolinska Universitetssjukhuset.
Alliansen satsar mer än någonsin på sjukvården och cancer är en av de folksjukdomar som ges stort fokus i landstingets budget. Vi följer utvecklingen när det gäller vårdens kvalitet, och kostnader, för att förbättra för patienter och personal. Stockholm har en god cancervård, till stor del tack vare personalen, med en hög överlevnadsgrad. Vi politiker detaljstyr inte vårdens organisation, många beslut kommer även i fortsättningen att fattas av ledningen för respektive sjukhus som är de medicinska experterna. Det en god ordning. Oavsett var fördelningen av resurser sker finns dock en genuin strävan att fortsätta att ge bästa möjliga vård till patienter i Stockholms län.
-
- Dela detta: