• Han vill göra skillnad

  Möt Peter Brännström, femma på Kristdemokraternas lista och nyvald som ordförande i Vård- och omsorgsnämnden i Värmdö. En man som aldrig varit rädd för att ge sig ut i det okända och som i dag blandar konsultverksamheter åt ryskt och serbisk industri med ordförandeskapet i Vård- och omsorgsnämnden.

  Peter Brännström, Löjvik, har på kort tid kommit in i Värmdöpolitikens hetluft och absoluta epicentrum. I början av april efterträdde han Jan Dolk som ordförande i Vård- och omsorgsnämnden, kanske en av de mest utsatta ordförandeposterna en politiker i Värmdö kan ha.

  Vård- och omsorgsnämnden har varit föremål för mycket debatt och även negativa skriverier i Nacka-Värmdö Posten. Det verkar inte skrämma Peter Brännström.

  -Jag är väl lite galen, haha, säger han och skrattar. Men jag har alltid varit intresserad av att försöka göra skillnad, att skapa något konstruktivt av sådant som har tett sig jobbigt.

  Efter många år inom Posten och sedermera PostNord i ledande befattningar, Peter Brännström slutade 2014 som produktionschef, den högst operativt ansvarige inom koncernen, har Peter ägnat sig åt konsultverksamhet i eget företag, både svenska och utländska företag står på hans kundlista. Han har till exempel hjälpt till att effektivisera postverksamhet i Afrika, bistår nu ett serbiskt företag inom aluminiumindustrin med effektiviseringar av logistiken och senast är det ett ryskt företag som han ska hjälpa med att effektivisera deras logistik.

  Och så ordförandeskapet i Vård- och omsorgsnämnden därimellan.

  En sportjournalistfråga, hur kändes det första mötet?

  -Lite märkligt när politisk formalia blir så viktig, och kan utgöra hinder även när man verkar relativt överens. Jag försökte lyssna och förstå olika ställningstaganden och ska väl dra mina slutsatser så småningom.

  Hans tidigare mångåriga arbetsgivare PostNord har under senare år nästan kommit att bli ett samtalsämne på fika och middag, då inte alltid i så smickrande ordalag kanske.

  Hur ser du på utvecklingen inom PostNord?

  -Det är lite tragiskt att ett infrastrukturellt kapital går förlorat. Sammangåendet med Danmark var en katastrof, eftersom det inte fanns några synergier och ledningen drog för tidigt slutsatsen att den eviga mjölkkossan – brevet – skulle sättas på svältkost. Då slutade jag. Vi var under många år ett mönster för den internationella branschen innan dess.

  Berätta vad du gjort inom PostNord?

  -Det skulle vara lättare att säga vad jag inte har gjort. Jag har varit marknadschef, terminalchef, regionchef, kvalitetschef och produktionschef för hela landet. Jag fick ofta uppdrag att ”städa upp.

  Av Facebook och Instagram att döma, verkar du både springa och cykla en hel del..?

  -Ränderna går aldrig ur. Jag var tävlingscyklist som ung och har tränat hela livet. Sprang New York Marathon för ett och ett halvt år sedan på 3.45 och räknar med att göra om det om ett drygt år.

  Vad gör du när du kopplar av?

  -Fixar med hus och tomt, ägnar mig åt föreningsliv, läser, umgås med vänner och familj och reser mycket. Vi har en lägenhet i Florida, dit vi reser så ofta vi hinner. Med en son i San Francisco och en dotter i London ges andra möjligheter till resor.

  Hur länge har du varit medlem i Kristdemokraterna?

  -Drygt två år nu.

  Vad var orsaken till att det blev KD?

  -Jag har alltid röstat borgerligt, men hoppat mellan partierna beroende på dagsform. Så kom KD och frågade i en tid när det kanske var dags att kliva in och göra lite nytta.

  Du har varit chef och ledare i stora delar av ditt yrkesverksamma liv, hur skulle du själv beskriva dig som chef?

  -I mina chefsuppdrag har jag nog alltid varit känd för att vara orädd, mån om lyfta fram medarbetare och nyttja den kunskap som finns i varje organisation, samt skapa ett bra samarbetsklimat. Förhoppningsvis ska ett sådant recept fungera även här.

  Är det någon speciell politisk fråga som ligger dig varmt om hjärtat och som du vill driva om du får chansen efter valet?

  -Generellt att våra skattepengar används så klokt som möjligt på ett sätt som kommer många människor tillgodo. Vi måste underlätta människors vardag genom att skapa god infrastruktur, ett skyddsnät som fungerar och ett tryggt samhälle för unga och gamla. För tillfället har jag fått ansvaret för Vård- och omsorgsfrågor, ett nog så viktigt område som jag behöver fokusera på.

  Fakta om

  Ålder: 63

  Bor: i Löjvik, vid Värmdö golfklubb

  Familj: Gift med Camilla, 3 vuxna barn spridda i världen

  Intressen: Hem och hus, idrott, litteratur och resor

  Bakgrund:(tidigare jobb, nuvarande) Egen konsult, främst inom logistik och administration. brevbärare i många år, fil. mag i Litteratur och Språkvetenskap, lärare på högstadiet, 30 års erfarenhet av chefsuppdrag inom Posten och som VD för medieföretag och juridiskt förlag. De sista 10 åren som anställd operativ chef för Postens 25 000 brevbärare och terminalarbetare.

   

  3 snabba:

  Öl – JA                                Vin – ja

  Skidsemester – ja                 Sommarsemester – JA

  Storstadens puls – ibland     Värmdö Skärgård JA