Trygga barn är en framtidsinvestering

Debattartikel GT – Magnus Berntsson
Familjeperspektivet ska vara vägledande för politiker och andra beslutsfattare vid planering och genomförande av hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Betydligt fler får vård och stöd än tidigare inom barn- och ungdomspsykiatrin men allt fler söker hjälp.

Mellan 110 000 och 115 000 barn föds varje år i Sverige och vår förlossningsvård visar goda medicinska resultat. En relativt hög andel kvinnor drabbas dock fortfarande av förlossningsskador vid förlossning, dessutom går många av dessa kvinnor odiagnostiserade och obehandlade oacceptabelt långt efter förlossning. Oron för komplikationer skapar en rädsla hos den blivande mamman som rimmar illa med vår ambition att ha en förlossningsvård i världsklass.

Västra Götalandsregionen behöver en sammanhållen, välplanerad vårdkedja med kompetent, välutbildad vårdpersonal och goda arbetsförhållanden och väl implementerade kunskaper om hur man diagnostiserar och reparerar förlossningsskador. På så sätt kan man både arbeta förebyggande och behandlande och ge de bästa förutsättningarna för att förlossningen, eftervården och vården som stort ska klara av att fånga upp graviditets- och förlossningsrelaterade skador.

Kristdemokraterna vill därför öka resurserna, såväl de nationella som det regionala anslagen, till förlossningsvård och eftervård samt till forskning, för att kunna reparera eventuella förlossningsskador korrekt och minimera negativa effekter av förlossningsrelaterad ohälsa för alla kvinnor som fött barn.

Barn ska uppleva största möjliga trygghet i vården. Kristdemokraterna sätter därför barns och ungas uppväxtvillkor i fokus. Familjeperspektivet ska vara vägledande för politiker och andra beslutsfattare vid planering och genomförande av hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Barn och föräldrar måste kunna lita på att rätt hjälp och vård finns när den behövs. Kristdemokraterna i Västra Götalandsregionen vill därför öka antalet barnläkare inom primärvården samt säkerställa att antalet vårdplatser inom barn- och ungdomssjukvården möter behoven.

Barn och unga som har, eller riskerar att utveckla, psykisk ohälsa är ett högt prioriterat område för Kristdemokraterna. På nationell nivå i regeringsställning var partiet pådrivande för en förstärkt vårdgaranti inom den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin.

När Grönblå Samverkan tog över ledningen av Västra Götalandsregionen 2015 blev det äntligen möjligt för oss kristdemokrater att tillsammans med övriga fyra partier börja förverkliga våra ambitioner inom psykiatrin.

Den tidigare socialdemokratiskt styrda ledningen hade länge försummat psykiatrin. Därför såg vi till att prioritera området från dag ett. En särskild psykiatriberedning skapades och redan i de inledande budgetdiskussionerna beslutades att Grönblå Samverkan, utöver sedvanliga uppräkningar, skulle satsa 250 miljoner kronor under mandatperioden. Så har också skett. Utifrån denna satsning har åtgärder kunnat vidtas på bred front. Tillgängligheten till neuropsykiatrisk utredning och behandling har förbättrats avsevärt och fler vårdsökande hjälps i dag än någonsin tidigare.

Till detta kan läggas satsningar på specialiserad psykiatri för personer som lider av självskadebeteende, stress, ätstörningar, trauma, tvångssyndrom, könsdysfori och missbruk med mera. Senast i raden av satsningar är en regional mottagning för spelberoende som kommer att öppnas efter sommaren.

Problem återstår dock att lösa. Vi är till exempel inte nöjda med att vi fortfarande har alltför långa köer till barn- och ungdomspsykiatrin. Betydligt fler får vård än tidigare men antalet sökande har under de senaste åren ökat drastiskt.

För att ännu bättre kunna öka tillgängligheten inom såväl barn- som vuxenpsykiatrin krävs att kompetensen på samtliga vårdcentraler i Västra Götaland förstärks. Utbildningsinsatser pågår. När de är fullt genomförda kan de frigöra resurser inom specialpsykiatrin. Elva vårdcentraler har i dag dessutom ett särskilt tilläggsuppdrag och utför redan nu ett utmärkt arbete med att behandla målgrupperna. Dessa elva behöver framöver bli fler.

Kristdemokraterna har som parti ända sedan grundandet 1964 lyft fram betydelsen av att ge barn och unga en trygg och bra start i livet. Trygga barn och unga blir oftast trygga och stabila vuxna.


Varför ger sig Vänsterpartiet på låginkomsttagarna?


Läs mer

Fler ska få vård snabbare


Läs mer

Regionstyrelsens ordförande gömmer sig i debatten


Läs mer

Regionen måste korta vårdköerna


Läs mer

Rödgrön ledning chansar med regionens ekonomi som insats


Läs mer

Västsveriges infrastruktur är eftersatt


Läs mer

Vi säger nej till sänkt åldersgräns för juridiskt könsbyte


Läs mer

Studiebesök SkaS Skövde


Läs mer

Vänsterns skattehöjningar slår främst mot låginkomsttagarna


Läs mer

GrönBlå Samverkan kommer fortsätta att lägga egna förslag


Läs mer