• Jag är en ordbrukare

  Ibland har jag svårt att svara på frågan: Vad gör du? Jag har flera olika roller i mitt liv och beroende på tillfällena så bör man använda rätt titel. Ett ord som jag inte ofta använder, men det förekommer, är att jag beskriver mig som en ordbrukare. Jag lever på att formulera mig i olika sammanhang. Helst talar jag, men ofta skriver jag också. Numera är det rätt många kanaler som jag använder och t ex har det blivit rätt många debattartiklar under året.

  Ord har makt och genom ord kan man påverka. Jag vet att det också finns andra påverkansfaktorer men jag har valt orden som mitt redskap.

  Jag inspireras också av andra ordbrukare. Senaste boken är av Carl-Henrik Jaktlund som är en av våra vassa skribenter. Faktum är att flera av dem som jag gärna läser, eller lyssnar till, har alla haft någon anknytning till tidningen Dagen. Elisabeth Sandlundh har under de senaste åren blivit en som många lyssnar till. Alltid klok och insiktsfull och är en av de viktigaste kristna rösterna i dag. En annan som är väldigt bra på att formulera sig via twitterformat är Emanuel Karlsten. Ofta instämmer jag ”så är det” när jag läser hans inlägg. I dag är han en av de stora tolkarna av sociala medier och anlitas ofta och av många. Men den som kanske är mest ”up coming” är Joel Halldorf som får allt bredare läsarskaror och framstår i dag som en av de stora kristna influencers i Sverige. Dagens artikel om nyårslöfte, publicerad i Expressen, tog tag i mig. Jag använde också delar av den i min predikan som jag höll i Pingstkyrkan idag. (Förkunnelse är en annan form av mitt ordbrukeri).  Joel har också en fantastisk förmåga att beskriva nutida händelser och trender, men framför allt förklara varför, men också ofta komma med bra och kloka lösningar.

  Sverige är ett extremt liberalt land, kanske man kan säga, att svenskarna är ett av världens mest själviska folk. Därför tycker jag det är rätt stort att Expressen ger Joel Halldorf så stort utrymme att vara en kristen influencer. Jag var rätt sur på Expressen då de sparkade Marcus Birro som jag gärna läser, men känner nu att då de ger Halldorf utrymme så läser jag gärna dessa texter. Joel är också ledarskribent för Dagen som är ett av mina husorgan.

  Känns ändå hoppfullt på årets sista dag att de som blickar framåt, förklarare och beskriver händelser, står förankrade i den kristna myllan.

  Jag hoppas att 2018 blir ett år för mycket tid för ordbrukeri! Och därmed en möjlighet att påverka.