-
Gårdagens debatt om framtida miljö- och energifrågor
I gårdagens kommunfullmäktige hölls en debatt om ämnet: ”Hur lever invånarna i Ljungby kommun avseende energi och miljö år 2035?”.
Vår ordförande och kommunfullmäktigeledamot Susanna Tingbratt höll ett anförande om Kristdemokraternas syn på frågan, här följer en sammanfattning:
Då har vi stått här och försökt blicka in i framtiden. Sedan Centerpartiets inlägg om Sol, vind och vatten har jag nynnat på en låt av Ted Gärdestad. Var är vi då om 18 år? Det är svårt att säga. Om vi tittar tillbaka till var vi var för 18 år sedan och en undersökning som gjordes då ang. energikällor så sa 70 – 80% att man ville satsa på sol- och vindkraft. Men varken vågkraft eller tidvattenkraft fanns med som alternativ vid det tillfället.. Jag tror därför att vi ska vara försiktiga med att prata vilka tekniker vi ska satsa på.
Detaljerna är ingen fråga för politiken på lång sikt eftersom nya alternativ kan uppkomma. Vi behöver en bred politisk samsyn med förvaltarskapsprincipen i fokus och en offentlig organisation som föregår med gott exempel.- det är mina drömmar vävda av.
Det nämndes i en detaljerad redogörelse över framtiden nyss att arbetet började 2018 – Jag säger: Arbetet har redan börjat, och det började för många år sedan, men nu accelererat vi.
Vi är överens om mycket, att satsa på fossilfritt, att vi måste förvalta vår stora tillgång vattnet men i vindkraftsfrågan har vi en bit kvar. Vi kristdemokrater tror att det finns platser i vårt land som är bättre lämpade för satsningar på vindkraft.
Detta är en nationell och internationell fråga i första hand. Miljöutmaningarna ser väldigt olika ut lokalt och regionalt. Kristdemokraterna vill ge fler styrmedel till kommunal nivå och på så sätt möjliggöra för kommuner att själva genomföra åtgärder som bäst passar deras geografiska förutsättningar. Kommuner och regioner bör ges stor frihet för att kunna erbjuda nya tjänster eller organisatoriska lösningar för att påskynda omställningsarbetet.
- Det som är viktigt med den långa tidsaspekten är att vi är överens i de stora frågorna. Vi behöver i de här frågorna hitta en bred samsyn. Det måste finnas en viss förutsägbarhet, för att företag och privatpersoner ska våga göra långsiktiga investeringar. Det ska vara lätt att göra rätt.
- Förvaltarskapsprincipen – vi har fått en jord att förvalta för kommande generationer.
- Vi kommer se fler småskaliga energikällor, men även större sammankopplingar av nät för att dra nytta av kapacitet på olika håll. Viktigt då att vi behåller möjligheten att släppa fram och underlätta privata alternativ.
- Ljungby Kommun ska inte vara en aktör på elmarknaden utan fokusera på kärnverksamheten. Säkra tillgången till energi för invånarna. Låt energiförsörjningen fortsätta drivas av Ljungby Energi, sälj inte ut det.
- Politiken ska vara teknikneutral. Teknik har en tendens att bli billigare med tiden. Satsa på väl utvecklad teknik.
- Vid offentliga upphandlingar ska det anges vilken miljöprestanda som ska uppnås, snarare än vilken typ av fordon eller bränsle som ska användas. Uppföljningen av upphandling ska skärpas.
- Ljungby Kommun kan som organisation vara en föregångare när det kommer till sänkning av energiförbrukningen.
- Vi vill växa både i tätorten men också på landsbygden, men vi måste också växa klokt. Landsbygdskommun med stora möjligheter till produktion av livsmedel. Vi behöver samspela bättre med naturen. All vår åkermark – bygg inte över den, bevara den till kommande generationer. Likaså resten av ekosystemet,
- Sänkning av elförbrukning tog jag med, som en självklar del att vi som kommun kan vara föregångare. Det tar tid med miljöfrågor. Vi kan ge mer tid till våra anställda så de kan välja cykeln istället för tiden vid företagsbesök i tätorten eller tillsynsbesök på skolor och förskolor. Vi kommer se fler möjligheter inte bara att välja själva när vi använder teknik, vi kommer ha smartare produkter som själva känner av när det finns gott om energi t ex. Jag tror att det är en självklarhet redan om några få år, liksom mycket av det andra vi har hört idag. Det är därför viktigt att vi så snart som möjligt når en samsyn för att underlätta för företag och privatpersoner att göra långsiktiga investeringar.
-
- Dela detta: