Svenskt på tallriken i sommar

Stöd våra svenska bönder: Köp svenskt kött till grillen och njut av dina hembakta bullar (gjorda på riktigt svenskt smör) med ett glas kall, svensk mjölk! Det uppmanar Christopher Dywik (KD), Ebba Busch (KD) och Magnus Oscarsson (KD) Kalmarborna att göra i sommar, i en artikel i dagens Barometern.

Under våren när pandemin först slog till mot vårt land erfor våra mataffärer en storm av hamstrande svenskar på jakt efter toapapper, pasta och vetemjöl. Vetskapen om Sveriges minst sagt svaga självförsörjning av livsmedel, som nu är nere under 50 procent, gav oss en försmak på hur sårbara vi faktiskt är.

Sverige är dessvärre bara självförsörjande på morötter, socker och spannmål. På tio år har 20 procent av betesmarken i Sverige vuxit igen. Det betade haglandskapet är, näst efter den tropiska regnskogen, världens mest artrika biotop. Jordbruket är centralt för bevarande av öppna landskap, men också för arbete och tillväxt på landsbygden. Med svenska bönders produkter får vi mat av högsta kvalitet, med minst antibiotikaanvändning inom EU och med de mest ambitiösa djurskyddsreglerna i världen.

Sverige ska vara stolta över att våra bönder håller landskapen öppna och bidrar till biologisk mångfald. Våra bönder bidrar till matproduktionen i Sverige, det är rent ut sagt livsviktigt i händelse av krig eller kris.

När många gårdar lägger ner sina verksamheter – tvingade av dålig lönsamhet, hot och trakasserier från aktivister eller andra orsaker – ersätts de med import av mat som producerats med metoder som är förbjudna i Sverige! För att vända utvecklingen krävs ökad lönsamhet och stärkt konkurrenskraft för de svenska bönderna, och ett slut på hot och trakasserier.

Men det krävs också ett moraliskt stöd från det omgivande samhället och att kommuner och konsumenter prioriterar att köpa livsmedel från svenska bönder. Vi ber er därför att tänka på det lite extra nu i sommar: Köp svenskt kött till grillen och njut av dina hembakta bullar (gjorda på riktigt svenskt smör) med ett glas kall, svensk mjölk!


Viktigt att lyssna på boendes farhågor vid enorm vindkraftsutbyggnad i populärt naturområde


Läs mer

”Bregott-beslutet” – Ett viktigt steg på vägen för mer svenskproducerad mat till våra barn


Läs mer

KD tog strid mot höghastighetståg på SKR:s Kongress


Läs mer

Sluta straffbeskatta landsbygden


Läs mer

Nej till 21-meters mast i centrala Ljungbyholm


Läs mer

Mer svensk- och närproducerad mat på våra skolor


Läs mer

KD-glädje över räddad Cellgrav


Läs mer

Förebyggande insatser är de viktigaste av insatser


Läs mer

Hur återställer vi trygghet och säkerhet i Berga centrum?


Läs mer

Dags att släppa planerna på ett P-hus i cellgraven?


Läs mer