Traditioner är bra för integrationen

Kristdemokraternas gruppledare Christopher Dywik skriver om skolavslutningar i kyrkan i dagens Barometern |

Efter en intensiv höst har barnen och lärarna äntligen fått en välförtjänt ledighet. Julbordet har ätits, julpysslet gjorts och man har haft sina julavslutningar. För att göra den stämningsfull och traditionsenlig hölls den på många håll i någon av våra vackra kyrkor, som är en viktig del av vårt kulturarv. Det är dock många skolor som drar sig för att vara i kyrkan, i rädsla att göra fel och bryta mot reglerna.

Det är djupt beklagligt. I tider av rotlösheten, extremism och stora integrationsutmaningar är aktiviteter som syftar till att stärka samhällsgemenskapen än viktigare. Därför bör vi uppmuntra skolor att ha sina avslutningar i kyrkan. Inte bara för att det är en fin tradition som bidrar till att stärka samhällsgemenskapen. Utan också för att det är skolans uppgift att föra vidare vårt historiska arv och öka våra barns förståelse för den svenska kulturen. Den som känner sin egen historia och kultur står också tryggare i mötet med andra kulturer.

KD har jobbat aktivt med frågan under lång tid. För två år sedan gav detta arbete slutligen frukt när Sveriges Riksdag slog fast att vissa konfessionella inslag ska få förekomma i skolan, i samband med firandet av skolavslutningar och andra traditionella högtider.

Regeringen har dock varit påfallande saktfärdiga. Under hösten 2016 hölls samtal med regeringen och i april 2017 påstod de att frågan bereds. Men fortfarande har inget hänt! Under tiden kvarstår den osäkerhet som gör att skolor tvekar inför vad som är tillåtet och inte. Skolorna behöver ett klargörande nu. Därför har KD ställt en skriftlig fråga till utbildningsministern om när regeringen egentligen tänker agera?!

Inför årets skolavslutning är det många barn som istället för en stämningsfull kyrka med våra älskade julsånger, tvingas fira sina skolavslutningar i svettdoftande gympasalar med censurerade julsånger. Vi uppmanar regeringen att agerar nu, så att barnen inte ännu en gång hindras från att få sjunga ”Den blomstertid nu kommer” i kyrkan, när det är dags för sommaravslutningen.


Viktigt att lyssna på boendes farhågor vid enorm vindkraftsutbyggnad i populärt naturområde


Läs mer

Svenskt på tallriken i sommar


Läs mer

”Bregott-beslutet” – Ett viktigt steg på vägen för mer svenskproducerad mat till våra barn


Läs mer

KD tog strid mot höghastighetståg på SKR:s Kongress


Läs mer

Sluta straffbeskatta landsbygden


Läs mer

Nej till 21-meters mast i centrala Ljungbyholm


Läs mer

Mer svensk- och närproducerad mat på våra skolor


Läs mer

KD-glädje över räddad Cellgrav


Läs mer

Förebyggande insatser är de viktigaste av insatser


Läs mer

Hur återställer vi trygghet och säkerhet i Berga centrum?


Läs mer