• FALKENBERG Obekväm sanning för HN

  Bild som visar hus mer solceller

  Nej Erlingsson, elpriserna är inte oförklarligt höga, förklaringen är enbart obekväm för gröna partier.

  För en vecka sedan attackerade HN på ledarsidan kristdemokraternas toppkandidat Georgia Ferris. Sedan dess har vårt svar legat orört i deras inkorg. Pinsamt tycker vi att HN inte publicerar svar från partier som bemöter deras ledarsidas centerpolitik.

  Miljöpartiet har fått sällskap av HN:s ledarsida i sitt solcellstvång. Denna ledarsida som delar Centerpartiets ideologiska värderingar där liberalismen ingår. Vad som är liberalt med ett tvång har jag som konservativ svårt att se. Kanske handlar det om att den enskilda människans frihet enbart gäller när man håller sig inom de ramar som Centerpartiet, och i detta fall även Miljöpartiet, satt upp.

  Frågan gäller om husbyggare ska tvingas sätta solceller på sina tak.

  Ja! ropar Markus Jöngren (MP) påhejad av Erlingson. Det är ett klokt val som lönar sig för husbyggaren. De glömmer dock bort att i sammanhanget blir det inte något val, tvång är nämligen inte valbara. Hur de hanterar den husbyggaren som har dåligt solläge, eller önskar bygga i en kulturhistorisk stil, är oklart. Likaså vad som händer med priset när leverantörer ska offerera någon som står utan val samtidigt som den redan befintliga efterfrågan gör att det kan vara brist och långa leveranstider på komponenter.

  I samma ledare påpekar Erlingsson att branschen går väldigt bra, och det stämmer. I Halland har effekten från solenergi ökat med 50% det senaste året. Tydligen alldeles för blygsamma siffror då de nu måste tvingas upp med ytterligare krav på privatpersoner.

  Långt innan de skyhöga elpriserna var Falkenbergs kommun föregångare med att installera solceller på kommunala byggnader, och vår produktion har denna mandatperiod ökat från 61 MWh till 389 MWh (siffror från 2021), med undertecknad som ordförande i ansvarig nämnd. Därutöver har Falkenberg enklare bygglovsregler än grannkommunen i söder så att invånare kan sätta solceller även på röda tak. Det är väl så det går när man har bromsklossar som Kristdemokraterna i styret. Vidare menar Erlingsson att husägare måste vara med och klara sin energiförsörjning på egen hand. Något som uppenbarligen enbart gäller privatpersoner. Att Sverige som stat kan lägga ner planerar energi som Kärnkraft för att i beräkningen ha med ökad import av gas och kolkraft var inget som bekymrade Centerpartiet när det begav sig. Man fokuserar hellre på strategier och att komma med den nya termen utsläppsfri el, så att de väljare som enbart vill se förnyelsebar energi inte ska lockas över till miljöpartiet.

  Till skillnad från Miljöpartiet och HN:s ledarsida tror jag att ett tvång skulle göra större skada än nytta, och jag har stor förståelse för de hushåll som inte känner sig bekväma med politikens miljöråd. Det finns många som undrar hur de ska hantera sin miljöbil de köpte med skattelättnader, och som snabbt blev miljöbov med svindyrt bränsle när Dieselbilen tappade sin miljökrona.

  Det sorgligaste i kråksången är nog dock att gröna partier är så desperata om sin enda fråga, att de verkar tro att ingen annan möjligtvis kan bry sig om klimatet, om de inte tvingas till det. Tusentals hallänningar har motbevisat dem. Låt oss hoppas att det blir fler i valet.

  Georgia Ferris (KD)
  Toppkandidat Falkenberg