-
KD säger nej till tvångsanslutning
Flera partier ifrågasatte inför valet 2022 VA-projektet på Norr Mälarstrand och rimligheten i att tvångsansluta fastighetsägare till kommunalt vatten och avlopp,
När frågan 2023 var uppe till beslut i köpings kommunfullmäktige följde vi Kristdemokrater upp vårt vallöfte och röstade nej till tvångsanslutning. KD:s förslag var istället att erbjuda fastighetsägare på Norr Mälarstrand att ansluta sig till kommunens anläggning och att tillämpa flexibilitet så att fastighetsägare skulle kunna ha kvar eller bygga nya fungerade enskilda lösningar eller sk gemensamhetsanläggningar.
Tyvärr blev Kristdemokraternas förslag nedröstat i fullmäktige, vilket vi beklagar. Bara Liberalerna och det lokala kommunpartiet Vanligt Folk hade samma uppfattning som vi.
För åtta år sedan beslutade Köpings kommun att inrätta ett sk kommunalt verksamhetsområde på Norr Mälarstrand. Det skulle kosta 84 miljoner kronor att ansluta området med kommunalt vatten och avlopp.
Nu åtta år senare har summan fördubblats till 170 miljoner. Fördelat på 212 fasrighetsägare blir det över 800 000 kr per fastighet för att få kommunalt VA fram tilll fastighetsgränsen. Med all rätt bekymrar sig många för vad slutnotan om fem år kommer stanna på, då anläggningen förväntas vara klar. Finns risk för att kostnaden kommer att fördubblats ännu en gång? Då skulle de 212 fastighetsägarna på Norr mälarstrand tvingas punga ut med 1,6 mkr vardera. Hur många skulle ha råd med det?
Att finansiera det via skatten skulle innebära att Köpings skattebetalare får stå för notan samtidigt som 75% av fastighetsägarna på Norr Mälarstrand inte är skrivna i kommunen.
Det som återstår är att alla vi som är anslutna till kommunens
VA-nät, får vara med och betala, genom kraftigt ökade VA-taxor. Detta är inte heller en bra lösning.
Det har tillkommit en faktor i hela den när diskussionen, nämligen de stora systemens sårbarhet vid yttre hot. Vi såg vad som hände för två år sedan när tre Nord Stream ledningar sattes ut drift genom ett prängattentat.
Det är mycket lättare att kapa 2 sjöledningar i Mälaren än 212 enskilda anläggningar på Norr Mälarstrand. Vi ska komma ihåg att Mälaren är dricksvattentäkt för en mängd kommuner inklusive hela Stockholm, vilket också Länsstyrelsen har påtalat till mark och miljödomstolen.
2016 fanns inte sårbarhet pga yttre hot på agendan. Idag är denna problematik högst aktuell för oss alla. Kommunen bör idag väga in denna aspekt i sin syn på hela projektet.
Självklart ska politiken ta ansvar för fungerande VA på Norr Mälarstrand men det finns alternativ till dagens sjöledning. I regeringens proposition om hållbara vattentjänster paragraf 6 finns stöd för att välja ”mer samhällsekonomiskt effektivare lösningar än kommunala VA-lösningar”.
Köpings kommun har för närvarande ett extremt tufft ekonomiskt läge. Även om kommunen redan plöjt ner 23 miljoner kronor i sjöledningsprojektet finns alltjämt möjligheter att, som bl a Umeå, Orsa och Båstad gjort, backa för att inte tillämpa tvångsanslutning till Kommunens VA-nät och för att inte hamna i ett ännu svårare ekonomiskt läge.
Den oro, otrygghet och ovisshet som många på Norr Mälarstrand känner måste vi politiker ta hänsyn till.
Lars-Axel Nordell (KD)
-
- Dela detta: