• Barncancervården i Stockholm blir ännu bättre

    Mer personal och fler vårdplatser har gjort att barnonkologin på Astrid Lindgrens barnsjukhus fungerar bättre efter förra årets ansträngda situation. Genom samverkan mellan professionen på sjukhuset, patientföreningar och fackförening har ett gott förändringsarbete tagit form. Barn- och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD) säger till SVT:s ABC-nyheter att utbyggnaden av vården för cancersjuka barn kommer att fortsätta.

    Ella Bohlin (KD). Foto: Scharlotte Peppare– Allt fler barn överlever efter en cancerdiagnos. Det är fantastiskt goda nyheter, och det gör att vi behöver fler platser och mer personal för att vårda fler barn. Det handlar inte bara om att ge nödvändig medicinsk vård utan om att bemöta barnen och föräldrarna så att de känner så mycket trygghet som möjligt i sin svåra situation, säger Ella Bohlin.

    Förra året hade barnonkologin fler patienter än någonsin. Behandlingarna var mer intensiva än tidigare och återfallen var fler. Samtidigt hade Astrid Lindgrens barnsjukhus svår brist på sjuksköterskor. Det ledde till att sjukhuset tvingades hänvisa patienter till andra cancercentrum.

    I september 2014 gav landstingsdirektören Karolinska Universitetssjukhuset i uppdrag att utreda det dåvarande läget och hitta förutsättningar att öppna fler vårdplatser inom barnonkologin. Detta arbete pågår fortfarande. Det har visat sig vara framgångsrikt. Sjukhuset har rapporterat att utvecklingen har vänt.

    Astrid Lindgrens barnsjukhus har bland annat lyckats rekrytera specialistutbildade sjuksköterskor för barnonkologin. Fler läkare har varit i tjänst, en apotekare har anställts. Kurator, dietist och sjukgymnast har fått mer tid. Arbetsuppgifter har flyttats om mellan personalen för att använda tid, resurser och kompetens bättre.

    Resultatet har blivit att Astrid Lindgrens barnsjukhus inte har behövt hänvisa patienter till andra cancercentrum sedan i november. Det lever upp till Alliansens behandlingsgaranti som säger att plats för behandling ska garanteras.

    – Barncancervården har en hög prioritet. Vi vill lyfta vården för de här barnen för att kunna möta de utmaningar som kommer. Personalen och sjukhusledningen har gjort stora insatser för att vända utvecklingen. Nu gäller det att fortsätta arbeta för att utbilda och anställa fler sjuksköterskor, se till att barncancervården har de resurser som behövs och använda resurser effektivt, säger Ella Bohlin.

    Inför framtiden arbetar sjukhuset vidare med att öppna vårdplatser. Astrid Lindgrens barnsjukhus har i dag 14 platser och det är vårdbehovet som avgör om de är öppna eller inte. Men sjukhuset har inte alls samma problem med stängda vårdplatser i dag som förut. När Nya Karolinska Solna öppnar kommer barncancervården att ha 22 platser. Det högspecialiserade nya sjukhuset kommer också att innebära ökade möjligheter att utveckla behandlingar och snabbare införa dem i arbetet.