• KF 28/9: Slussen, Eurovision och barnomsorg

    Den mest uppmärksammade frågan inför kommunfullmäktiges sammanträde var det reviderade genomförandebeslutet om Slussen. Men längst debatt väckte förslaget om att inrätta en kommission för ett socialt hållbart Stockholm och hur arbetet i denna ska organiseras.

    Frågestund
    Erik Slottner (KD) frågade trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) om hur Sergels torg kan bli tryggare, mer levande och attraktivt. Fastighetsägare i området lyfter ofta värdet av att utveckla just Sergels torg och omgivningen runtomkring. Dessvärre har inte trafikkontoret alltid en generös inställning till förändringar och förbättringar av Sergels torg. Till exempel har kontoret avslagit förslag om att ställa ut bordar, stol och en kaffevagn med servering mm. på Sergels torg.

    Erik Slottner frågade om Helldén kan ge trafikkontoret i uppdrag att ta fram en plan för hur Sergels torg kan bli tryggare och mer attraktivt. Daniel Helldén lovade att titta närmare på frågan.

    Beslutsärenden

    Projekt Slussen, reviderat genomförandebeslut
    29sep15 Erik Slottner
    Dagens Slussen är uttjänt och behöver rivas och byggas upp från grunden samtidigt som översvämningsriskerna i Mälaren är höga. Arbetet med att ta fram en ny lösning har pågått i cirka 20 år. Ett genomförandebeslut fattades år 2010 för projekt Slussen. En oberoende expertgrupp har granskat projektet och lämnade sin slutrapport i januari 2015. Staden ska verka för en minskning av biltrafiken över Slussen och förbättra förutsättningarna för gångtrafik, cykel och stadsbussar. De sammanlagda utgifterna i löpande prisnivå beräknas till cirka 12,1 miljarder kronor.

    Erik Slottner konstaterade i debatten att det senaste året med expertgruppens utredning och förhalandet av processen har varit ett bortkastat år som dessutom har inneburit ökade kostnader för Slussen-projektet.


    ESC – Eurovision Song Contest 2016
    Under sommaren blev det klart att Stockholm blir värdstad för Eurovision Song Contest (ESC) 2016. Stockholms stad genomför och producerar arrangemanget tillsammans med SVT som kommer att svara för tv-produktionen i sin helhet. Enligt samhällsekonomiska prognoser uppskattas den samhällsekonomiska effekten med ett evenemang som ESC 2016 vara positiv. ESC-perioden är cirka sex veckor mellan den 4 april och 17 maj 2016. De direktsända tävlingarna hålls den 10 och 12 maj (semifinaler) och den 14 maj (final).

    Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, organisation och genomförande Den rödgrönrosa majoriteten har i budget 2015 fattat beslut om att Stockholm ska inrätta en kommission för ett socialt hållbart Stockholm. Kommissionen har uppdraget att analysera skillnaderna i livsvillkor i Stockholm och lämna förslag till åtgärder för en jämlik och socialt hållbar stad. Kommissionen organiseras som ett särskilt utvecklingsprojekt inom stadsledningskontoret under ledning av stadens hållbarhetschef. Samverkan sker med fristående forskare. Till Kommissionen knyts en politisk referensgrupp där representanter från alla partier i kommunstyrelsen ingår. Referensgruppen har i uppdrag att följa och ge stöd i kommissionens arbete samt väcka initiativ baserat på kommissionens arbete. Arbetet med kommissionen har inletts under våren och en första rapport, Skillnadernas Stockholm, har tagits fram.

    Kristdemokraterna är kritiska till den nya kommissionens upplägg. Kommissionen består i praktiken av några ledande tjänstemän inom staden som samverkar med handplockade forskare. Risken är stor att kommissionen kommer att presentera slutsatser och förslag som framför allt överensstämmer med den styrande majoritetens önskemål. Den nämnda rapport som har tagits fram fokuserar på till exempel ekonomiska och sociala skillnader mellan stadsdelarna istället för på det faktum att alla, rent generellt, har fått det bättre. Rapporten utgår ifrån geografiskt avgränsade stadsdelar och inte utifrån personer och den individuella förändringen. Genom att endast jämföra utvecklingen i och mellan stadsdelarna missar man helt individens perspektiv och utvecklingen som sker för den enskilda människan. Menar verkligen majoriteten att Stockholm blir en jämlikare stad om det blir lite sämre i de områden som idag går bra?

    29sep15 Sofia ModighSofia Modigh (KD) var uppe i debatten och kritiserade det faktum att rapporten förutsätter att den geografiska tillhörigheten är en avgörande faktor för utvecklingen. Ingenting nämns om det personliga ansvaret, utan alla tycks ses som offer för strukturer som inte går att bryta. Kristdemokraterna har tilltro till människors egen förmåga att utvecklas utifrån den situation man befinner sig i. Majoriteten har en övertro på sociala kommissioner och liknande projekt. Sociala kommissioner har tillsatts i såväl Göteborg som Malmö, utan att lösa de problem dessa städer står inför.

    Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid
    Stockholm stad erbjuder barnomsorg på kvällar, nätter och helger till de familjer där ett sådant omsorgsbehov anses föreligga. Fram tills i dag har omsorg på obekväm arbetstid enbart gällt barn från 1 år till och med höstterminen de fyller 10 år. I det förslag som läggs fram ska rätten till denna omsorg gälla till 13 år. I förslaget föreslås att omsorgen i första hand ska tillgodoses i lokalbaserad verksamhet och att omsorg i hemmet endast ska ges om det finns särskilda skäl. Detta främst utifrån ett barnsäkerhetsperspektiv (!) samt att kontroll och uppföljning av kvalitén i verksamheten stärks.

    Kristdemokraterna är mycket kritiska till påståendet att det skulle vara säkrare och bättre för barn att få omsorg nattetid utanför hemmet istället för att vistas i hemmiljön. I debatten kritiserade Erik Slottner (KD) skolborgarrådet Olle Burell (S) för att han framhållit att efterfrågan på nattis borde vara större än vad den faktiskt är. Det kanske är så att många småbarnsföräldrar föredrar att ordna detta på egen hand genom de nätverk man har? Det ska vi om politiker inte lägga någon värdering i. Kristdemokraterna är kritiska till att barn enbart i särskilda fall ska få omsorg i hemmet. Olle Burell (S) har framhållit att det ”pedagogiska arbetet” fungerar bättre utanför hemmet. Frågan är vad det är för pedagogiskt arbete som ska ske nattetid.

    Sofia Modigh (KD) var även uppe i debatten om en motion från Folkpartiet om att låta stadens äldre arbeta till de är 70 år. Kristdemokraterna stödde förslaget om att ta fram riktlinjer för att låta stadens äldre arbeta längre.