• Nu inför vi vårdval även för geriatriken

    Alliansen inför vårdval för geriatriken i Stockholms läns landsting. Det är en värdighetsreform för de av våra invånare som har levt längst.

    Så här skriver barn- och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD) och de andra gruppledarna i hälso- och sjukvårdsnämnden på Dagens Samhälles debattsajt:

    ”Nu inför vi vårdval även för geriatriken”

    När kroppen blir äldre börjar den ofta att svika. Man hör sämre. Man ser sämre. Ben bryts lättare än förut. När krämporna tilltar behövs geriatrisk vård av läkare och sjuksköterskor som är specialiserade på åldrandets sjukdomar.

    I dag tar de geriatriska klinikerna ofta emot patienter som i vårdkedjans första länk befunnit sig på akutsjukhusen. Vissa av dem har via ambulans blivit direkthänvisade till en geriatrisk mottagning. Andra har vårdats på akutsjukhus för att sedan slussas vidare till en geriatrisk klinik.

    Vi vill vara tydliga med att alla invånare – oavsett ålder – ovillkorligen ska till akutsjukhus vid livshotande tillstånd eller om de drabbas av andra sjukdomar som kräver akutsjukvård. Men många av våra äldre invånare har i dag inget alternativ till att åka till akuten, trots att den bästa vården för dem finns på de geriatriska klinikerna.

    När vi nu beslutar om att införa vårdval även för geriatriken vill vi säkra en helhetssyn på vården, så att samarbetet mellan geriatriken, husläkaren och närsjuksvårdsteamet fungerar. För de äldres bästa behöver också ett samarbete utvecklas mellan landstinget och den röd-grön-rosa majoriteten i stadshuset, och länets andra kommuner, och att det fungerar.

    Trots att en del geriatrisk vård i länet redan drivs av fristående vårdgivare är patientens valfrihet fortfarande alldeles för begränsad. Därför väljer vi i Alliansen att utveckla vårdvalen genom att ännu tydligare visa att vi ser till äldre patienters bästa. Att då kunna välja var man vill vårdas och vem ska utföra vården är en viktig del i denna värdighetsreform.

    Kanske väljer man att de långa dagarna kan avbrytas med ett lunchbesök från något av barnen, eller så väljer man en läkare som kan prata med en på ens eget modersmål, eller kanske där man får den godaste maten. Lika god vård ska ges oavsett vad man väljer – men chansen att välja själv måste finnas.

    För en del personer innebär den geriatriska vården palliativ vård – vård i livets slutskede. Här är god vård och bra bemötande extra viktigt. Smärtlindring är en självklarhet, men också personal som har tid för en pratstund, och att hålla ens hand, om man så vill. Vårdval geriatrik är inte bara ett vårdval. Det är också en värdighetsreform för de av våra invånare som har levt längst.

    Ella Bohlin
    barn- och äldrelandstingsråd (KD)

    Anna Starbrink
    hälso- och sjukvårdslandstingsråd (FP)

    Marie Ljungberg Schött
    sjukvårdslandstingsråd (M)

    Karin Fälldin
    gruppledare hälso- och sjukvårdsnämnden (C)