• Ökat stöd till BVC för barn till missbrukare

    Pressmeddelande
    den 12 februari 2015

    Trycket är stort på Rosenlunds barnhälsovårdsteam på Södermalm, som riktar sig till familjer med missbruksproblem och andra i behov av tydligare stöd de första månaderna efter förlossningen. Nu ökar landstinget stödet till mottagningen med 800 000 kronor.

    – Vi satsar ytterligare på barnhälsovårdsteamet i sjukvårdsbudgeten för Stockholms län eftersom vi ser en hög efterfrågan. De gör fantastiska insatser för utsatta barn och har specialistkompetens för att ge extra vård och stöd, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.

    Forskare presenterade förra veckan nya uppgifter som visar att tidigare, förebyggande insatser behövs för att inte barn till föräldrar som har ett missbruk ska fara illa. Rosenlunds barnhälsovårdsteam startade 2014 med just den ambitionen.

    – Tidiga insatser är a och o för att ge barnen ökad trygghet och större möjligheter att få ett bra liv. Nu hoppas vi att mottagningen ska kunna ta emot ännu fler barn och bredda kompetensen ytterligare, säger Ella Bohlin.

     

    Fakta: Rosenlunds barnhälsovårdsteam
    Verksamheten riktar sig till barn vars ena eller båda föräldrar har eller har haft en alkohol- och/eller drogberoendeproblematik. När den startade räknade landstinget med att 70 barn skulle skrivas in vid mottagningen per år.
    Rosenlunds barnhälsovårdsteam erbjuder barnhälsovård med specialiserad kompetens för att tillgodose de behov av hälsovård och stöd berörda barn har. Där finns barnsjuksköterska och barnläkare.
    Mottagningen ger:
    • Specialiserad, utökad och individuellt anpassad barnhälsovård under barnets första sju levnadsmånader. Detta framför allt genom utökat besöksprogram (hembesök och läkarbesök) i förhållande till barnhälsovårdens ordinarie basprogram.
    • Uppföljning efter sju månaders ålder – enligt särskilt program och utifrån specifika omständigheter och behov med beräknad avslutning då barnet börjar skolan – sker i nära samverkan med den barnavårdscentral där barnet blir inskrivet. Den uppföljande kontakten är ett stöd för såväl kvinnan/barnet som för ordinarie BVC-personal.
    • Utökad samverkan med socialtjänst och barnpsykiatri.
    För mer information:
    Roksana Parsan
    Pressekreterare
    070-737 45 16