• EU ska ägna sig åt nationsövergripande frågor

    Inför Europavalet den 26 maj är det några saker vi som väljare ska ha i åtanke.

    Det var som en motreaktion mot nazism, kommunism och fascism som Kristdemokratin i Europa växte sig stark efter andra världskriget. Europa låg i ruiner. Städer hade förvandlats till grushögar. 25 miljoner stupade soldater och ännu fler civila – 30 miljoner civila offer. 6 miljoner av dem var judar och 2,9 miljoner dog i förintelseläger.

    Då steg kristdemokratiska statsmän som fransmannen Robert Schuman, tysken Konrad Adenauer och italienaren Alcide de Gasperi in och engagerade sig för återuppbyggnaden av Europa. Deras arbete möjliggjorde ett fredens och frihetens kapitel i Europa. De här statsmännen skapade det som idag är EU.

    Ute i Europa är kristdemokratin allt sedan dess större än i Sverige, vårt systerparti CDU har exempelvis styrt Tyskland under många år. I Europaparlamentet är vår partigrupp EPP den största gruppen. Moderaterna ingår faktiskt också i den kristdemokratiska gruppen. Näst största gruppen är socialisterna följt av de konservativa och den liberala gruppen.

    I Sverige har Kristdemokraterna haft svårt att slå igenom på allvar men nu verkar vi på allvar börja växa både medlemsmässigt och i opinionen. Sverige är inte särskilt religiöst och det är inte KD heller, vi bygger på judisk-kristna värderingar och varm humanism. I en tid då hela världen räds islamistisk terror finns det något tryggt i dessa värderingar.

    Vad som skiljer våra värderingar från andras torde inte ha varit tydligare sedan CDU bildades till följd av den outgrundliga ondska som skönjdes i spåren av andra världskriget.

    Nästa generations politiker måste ta lärdom av historien och med trygga värderingar som bas våga ta ansvar för det vi vet är det riktiga och samtidigt ha mod att avstå från populära dagsländeteorier och mediepopulism.

    I vår del av Europa var det länge sedan kriget drabbade oss, även om vi i media kan följa terrorns och ondskans härjningar som också hotar vårt land. Jag tror det idag är viktigare än någonsin att unionen kan hålla ihop.

    Vi Kristdemokrater går till val på att göra EU lagom igen. Unionen slits från två håll. Dels från dem som söndrar unionen med extrem nationalism, och dels från dem som vill göra EU till en superstat.

    Vi säger nej till EU:s klåfingrighet. Vi säger också nej till ett Europas förenta stater och inte heller accepterar vi att EU ska kunna ta ut skatt av våra medborgare. EU ska inte styra föräldradagarna eller att flytta A-kassan till Bryssel. Vi avvisar också en EU-lag om kvoterade bolagsstyrelser och vi tycker att vi själva ska få besluta om jakt på varg och skarv mm.

    EU ska ägna sig åt nationsövergripande frågor som att arbeta för fler handelsavtal och att underlätta svensk matexport. EU ska arbeta mot terrorism och att stoppa gränsöverskridande brottslighet. EU måste sätta fokus på miljöhoten som faktiskt kräver att vi jobbar tillsammans.

    Vi vill istället göra EU lagom. Att kämpa för ett lagom EU är att värna unionen.

    Lars-Axel Nordell, Ordförande KD Köping.
    Anna-Carin Ragnarsson, Gruppledare KD Köping