-
Svar till Elizabeth Salomonsson (S) om norr mälarstrand
I måndagens tidning raljerar KS-ordf Elizabeth Salomonsson (S) över vårt ställningstagande i Samhällsbyggnadsnämnden. Vi anser att Köpings kommun borde invänta ny lagstiftning som förväntas innebära att tvångslagstiftningen om anslutning till kommunalt vatten- och avlopp upphör. Frågan var också uppe i medborgardialogen i Munktorp i tisdags kväll.
Hon kallar oss för bakåtsträvare när vi vill skapa en större flexibilitet med ändamålsenliga, teknikneutrala lösningar i form av gemensamhetsanläggningar eller enskilda anläggningar som alternativ till kommunens.
Hon gör också en minst sagt orimlig jämförelse när hon säger att frågan om att invänta beslut i riskdagen om den nya vattentjänstlagen är som att invänta den senaste modellen varje gång man ska köpa en ny mobil eller dator. Detta uttalande är respektlöst mot dem som kan tvingas lämna sina fastigheter pga dyra investeringar för kommunalt vatten och avlopp även för dem som redan har t ex en fungerande trekammarbrunn.
Jag vill understryka att det var både bra och nödvändigt att vi i Köpings samhällsbyggnadsnämnd den 28 mars beslutade att avskaffa det gamla förbudet mot att inrätta avloppsanläggningar vid fritidshusen i Norrmälarstrand för att kunna etablera nya ändamålsenliga avloppslösningar där sådana saknas.
Däremot kunde vi inte acceptera skrivningen i beslutet att ”syftet med planändringen är att möjliggöra för anläggning av kommunala vatten- och avloppsledningar genom att ta bort bestämmelser som förhindrar detta”.
Vi menar att kommunen skall invänta den nya lagstiftningen om Hållbara vattentjänster som i skrivande stund, efter erforderlig remissrunda, nu bereds i regeringskansliet. En proposition förväntas presenteras för beslut i riksdagen under våren 2019.
När den statlige utredaren Anders Grönvall, tidigare statssekreterare (S), förra våren presenterade förslaget för Riksdagens Miljö- och jordbruksutskott (som jag då var ledamot i), framfördes inga kritiska eller negativa redaktioner från några ledamöter. Jag uppfattade det som att det i riksdagen finns ett starkt stöd för de lagändringar som utredaren föreslår.
Idag krockar anläggningslagen med vattentjänstlagens krav om att det alltid ska vara kommunala ansvar för vatten och avlopp i större sammanhang. Lagen är ett allvarligt hinder för bostadsbyggande utanför tätorter.
Grönvall talar också i utredningen om det demokratiunderskott som idag råder. Han föreslår att kommunens skyldighet att vid samlad bebyggelse inrätta kommunalt vatten -och avlopp skall upphöra, om det på annat sätt går att uppnå ett motsvarande skydd för människors hälsa och miljö.
Lars-Axel Nordell (KD)
Ledamot av Köpings samhällsbyggnadsnämnd
Riksdagsledamot 2009-2018-
- Dela detta: