• Inför Lagen om valfrihet (LOV) i Köpings kommun

    Lagen om valfrihetssystem (LOV) har nu funnits i tio år för att öka valfriheten, mångfalden och kvalitén inom den kommunala vård- och omsorgen.

    Enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har 160 kommuner infört LOV. Det innebär att 75% av Sveriges befolkning bor i kommuner som infört LOV. Ytterligare 21 kommuner har beslutat men ännu inte börjat tillämpa detta valfrihetssystem.

    Det är framförallt inom den kommunala hemtjänsten som LOV tillämpas, men även inom verksamhetsområden som särskilt boende för äldre, daglig verksamhet för äldre, mat-LOV för äldre, daglig verksamhet inom LSS och avlösarservice inom LSS..

    Genom LOV konkurrensutsätter kommunen delar av sin egen verksamhet genom att överlåta till brukaren att själv välja utförare bland leverantörer i ett valfrihetssystem. De som vill bli godkända som leverantör/utförare i ett valfrihetssystem måste kunna visa att de uppfyller kraven som kommunen ställt upp. Alla utförare som blir godkända kan användas av dem som har rätt till insatsen i valfrihetssystemet. Syftet är att öka kvalitén och ge människor inflytande över den omsorg de får. Respekten för individens självbestämmanderätt finns också angiven socialtjänstlagen.

    Det handlar både om kvalitet och respekt att låta den som har behov av t ex hemtjänst, inom ramen för kommunens målstyrda behovsbedömning, få välja vad man behöver hjälp med och samtidigt kunna välja vilken utförare som ska tillhandahålla tjänsten. Det är rimligt att själv få avgöra vem man vill släppa innanför dörren till det egna hemmet. Därmed ges också möjligheter att byta utförare om man inte skulle vara nöjd, vilket sätter fokus på kvalitén.

    Det är inte enbart vårdtagarna själva som vinner på LOV-reformen genom ökad valfrihet och flexibilitet. Det ger samtidigt möjligheter för fler entreprenörer att starta, driva och utveckla välfärdsföretag i kommunen och i dess närområde. Det ger anställda fler arbetsgivare att välja mellan vilket är positivt.   

    När en kommun upphandlar tjänster handlar det om vad man ger och vad man får, om pris och kvalitet. Att göra en kvalificerad avvägning mellan pris och kvalitet är inte alltid så lätt att göra och det visar sig att det oftast är den som kan erbjuda det lägsta priset som till slut vinner upphandlingar.  Men till skillnad från Lagen om offentlig upphandling (LOU) går det inte inom LOV att konkurrera om priset. Det är enbart den kvalitet som kan erbjudas som det går att konkurrera om. I LOV är nämligen priset fastställt på förhand utifrån kommunens egna kalkyler baserade på den egna verksamheten.

    Enligt lag ska det vara lika ersättning oavsett om det är i kommunens egen regi eller i form av privat- eller idéburen utförare.

    Vi vill öka valfriheten, mångfalden och kvalitén i vår kommun. Att införa lagen om valfrihetsystem är en viktig kvalitetsfråga som också ökar Köpings attraktivitet för köpingsborna och för dem som överväger att flytta hit.

     

    Mot bakgrund av ovanstående yrkar vi

    Att   Köpings kommun snarast möjligt utreder förslaget att tillämpa Lagen om valfrihetssystem (LOV) vid upphandling av välfärdstjänster med syfte att under 2020 införa LOV inom den kommunala vård och omsorgen.

     

    Köping den 14 mars 2019

     

    Anna-Carin Ragnarsson (KD)                        Jenny Adolphsson (C)