-
Hur kommer Köpings kommunpolitiker att rösta i kväll?
Insändare publicerad i Bergslagsbladet den 16 dec 2019
När politikerna i Köping idag samlas till Kommunfullmäktige ska de bl a ta ställning till ett förslag från Kristdemokraterna och Centerpartiet om att utreda införandet av Lagen om valfrihet (LOV) i den kommunala vård och omsorgen.
Visserligen gick alla fyra allianspartier till val på LOV för att öka valfriheten, mångfalden och kvalitén inom den kommunala vård- och omsorgen. Men när kommunstyrelsen nyligen röstade om förslag till beslut i frågan valde M och L att avstå från att delta i beslutet. SD röstade aktivt nej tillsammans med S och V. Man kan bara spekulera om varför M och L oväntat lade ner sina röster. Kan det bero på att de, i strid med sina vallöften, gjort en tyst överenskommelse med S och V som bakbinder dem?
När en kommun upphandlar tjänster med hjälp av Lagen om offentlig upphandling (LOU) visar det sig ofta att det är den som kan erbjuda det lägsta priset som till slut vinner upphandlingar. Fördelen med att istället använda LOV är att det bara går att konkurrera om kvalitén och inte med priset som fastställs på förhand utifrån kommunens egna beräkningar om vad den egna verksamheten kostar.
Drygt hälften av landets kommuner har redan infört Lagen om valfrihet (LOV) och några till är på gång. Faktum är att mer än 75% av Sveriges befolkning bor i kommuner som infört LOV.
Det är framförallt inom den kommunala hemtjänsten som LOV tillämpas, men även inom verksamhetsområden som särskilt boende för äldre, daglig verksamhet för äldre, mat-LOV för äldre, daglig verksamhet inom LSS och avlösarservice inom LSS.
I kväll avgör kommunpolitikerna i Köping om kommuninvånarna ska få ökad valfrihet, mångfald och kvalitet inom den kommunala vård och omsorgen. Det är rimligt att brukaren inom hemtjänsten själv få avgöra vem de vill släppa innanför dörren till det egna hemmet.
Vi kan förstå om det finns politiker och partigrupper som slåss för att behålla kommunens monopolställning och därmed säger nej till att upphandla välfärdstjänster över huvud taget. Men M, L och SD är väl inte några kommunala monopolkramare? Inte heller S i några närliggande kommuner som t ex Västerås och Örebro.
Lars-Axel Nordell, Ordförande KD Köping
Per Norin, Vice ordförande KD Köping-
- Dela detta: