• Man skall kunna välja skola

  Just nu driver Socialdemokraterna i Tyresö en aggressiv kampanj med populistiska slagord mot de för- och grundskolor i Tyresö som drivs i form av aktiebolag. Jag har dock ännu inte fått svar på min fråga om vad som ska hända med dessa för- och grundskolor, där idag 1 548 barn- och ungdomar från Tyresö valt att gå.

  Vad händer när de 14 för- och grundskolorna i Tyresö kommunaliseras? Kostnaden beräknas bli 20 miljarder i hela Sverige, hur mycket kommer det att kosta Tyresös skattebetalare? Ska skolorna få ha samma inriktning som tidigare och varför skulle i så fall kommunen vara bättre på att till exempel driva en engelsk skola än Engelska Skolan? Och hur ska barn placeras? Fritt val skapar ju, enligt 80-talsnostalgikerna, segregation. Det torde också närhetsprincipen göra. Blir det bussning av barn i någon form av gigantiskt integrationsprojekt vilket har föreslagits? Ett annat förslag från vänstern är lottning. Eller blir detta en del i integrationsminister Ygemans famösa folkomflyttningsprojekt och vad betyder detta konkret i Tyresö?

  Jag har fått frågan från oroliga föräldrar vilka de övriga för- och grundskolorna i Tyresö är som drivs i form av aktiebolag och som nu alltså är under socialdemokratisk attack. Här är dessa, vad jag förstår, välskötta och populära skolor:

  Förskolor:
  Brevik förskola
  Hästhagen
  Trollsländan
  Stenkulan
  Paletten
  Karlavagnen
  Kattfoten
  Stjärnan
  Rödkullan
  Slottsparken
  Montessori förskola

  Grundskolor:
  Brevik skola
  Tyresö Montessoriskola
  Internationella Engelska Skolan

  Dessutom ingår Kunskapsskolan i Skubba i gruppen som är under attack. Skolan ligger ju på andra sidan gränsen till Stockholms stad, men väldigt många tyresöungdomar går där.