• Förvärv av Guldfågeln Arena – Det enda seriösa alternativet

  Kristdemokraternas gruppledare Christopher Dywik och Fredrik Sjömar, Kultur- och fritidsnämnden (KD) skriver i dagens Barometern om kommunens förvärv av Guldfågeln Arena. |

  I diskussionen om huruvida Kalmar kommun ska köpa Guldfågeln Arenan har mycket av diskussionen kretsat kring historia och förnekande av verkligheten. Liksom en tjurig unge ställer sig vissa vid sidan om verkligheten och säger att de minsann var emot borgen för KFF och därför inte behöver förhålla sig till den situation vi nu står inför.

  Det bör här understrykas att även undertecknade var emot borgen för Arenan 2008. Men det gör på intet sätt att vi kan blunda för det läge vi befinner oss i.

  MP försöker genom hög svansföring i frågan påskina att de ”prioriterar välfärden”. Sanningen är dock den motsatta. Kalmar kommun har trampat på en mina. Då hjälper det föga att säga att man minsann inte placerade minan där och bara gå vidare. Ett sådant verklighetsfrånvänt agerande skulle tvärtom vara katastrofalt för kommunen. Med MP:s politik skulle vi inte bara kasta bort 120 miljoner av skattebetalarnas pengar när borgen löses ut. Dessa pengar skulle dessutom behöva betalas under ett års tid och således dränera förskola, skola, omsorg och andra kommunala kärnområden på resurser. Det är inte ansvarsfullt förvaltande av skattebetalarnas pengar eller att prioritera välfärden!

  Det har också väckts frågor om det verkligen är kommunens roll att äga arenor. Här gäller det dock att göra skillnad mellan att äga en arena och driva en arena. Att kommuner äger allsvenska arenor tillhör det normala i kommunsverige, Kalmar FF har varit en av få klubbar som ägt och drivit sin egen arena.

  Fotbollen är den absolut största och populäraste idrotten i kommunen, inte bara bland killar utan även bland tjejer. Förutom att bidra till en meningsfull fritid för många ungdomar, så skapar den också stolthet och gemenskap i Kalmar. Men Guldfågeln Arena har inte nyttjats inte utifrån sin fulla potential. Därför har KD:s hållning hela tiden varit att Arenan, förutom KFF, också ska nyttjas av damfotbollen (tex IFK Kalmar), juniorer, skolidrott etc. Hindret för att släppa in andra på Arenan har varit att naturgräset inte klarar en högre nyttjandegrad. Det är givetvis oacceptabelt, varför kommunen som ny ägare också bör investera i hybridgräs. Hybridgräs är framtiden utifrån att den både har naturgräsets kvalitéer och konstgräsets hållbarhet. Med hybridgräs ökar användningsgraden på planen med över 50 %.

  Att det möjliggörs samtidigt som vi räddar 120 miljoner av skattebetalarnas pengar och bibehåller våra årliga utgifter för KFF på ungefär samma nivå som tidigare, gör att vi Kristdemokraterna kommer rösta ja till kommunens förvärv av Guldfågeln Arena.

  Artikeln var ursprungligen publicerad i Barometern 30/10-2017