• Sänkt moms på synhjälpmedel och mensskydd – viktig fråga på KD:s riksting

    På fredag börjar Kristdemokraternas riksting. Christopher Dywik, gruppledare för KD i Kalmar är ett av ombuden ifrån Kalmardistriktet. Han har också tillsammans med sin partikamrat Fredrik Sjömar (Kultur- och fritidsnämnden) skrivit en motion till riksmötet om att sänka momsen på synhjälpmedel och mensskydd.

    – Tittar man på de svenska momssatserna så upptäcker man ett antal varor vars nivåer är helt uppåt väggarna galna. Att synhjälpmedel (såsom glasögon och kontaktlinser) samt mensskydd (såsom bindor och tamponger) har belagts med den högsta momssatsen i Sverige (25 %) medan godis (12%) och konserter (6%) har en betydligt lägre nivå, är det tydligaste exemplet, beklagar sig Dywik.

    – Här handlar det inte bara om produkter som för vissa grupper är helt nödvändiga utan också är att förknippa med höga kostnader i längden, särskilt för individer med lägre inkomster, slår Dywik fast.

    – Det går också att jämföra med receptbelagda läkemedel som idag är momsbefriade i Sverige. Det är absolut orimligt att saker såsom glasögon och tamponger skall beskattas hårdare än oxfilé, fyller Sjömar i.

    – Såväl Kanada som Storbritannien har fattat beslut om att avskaffa momsen på bindor och tamponger och i flertalet länder är det en betydligt lägre momsnivå som gäller. Det är hög tid att Sverige hänger med här och sänker momsen, avslutar Sjömar.