• Brett utbud viktigt för Frida

    Frida Björk, KD, ordförande i kulturnämnden

    Olika konstarter och traditioner, men även nya kulturella uttryck fascinerar Frida Björk. Hon gled in snabbt i politiken och kommer in med erfarenheter direkt från golvet, användbara i nämnden.

    Frida Björk är känd för många i Uppsala genom sin kammarkör som firade tio år i fjol. Den omnämns av recensenter som en av stans främsta. I körstaden Uppsala är detta ett mycket gott betyg. Hon har handplockat sångarna, en ensemble bestående av tolv personer, för att de ska skapa en perfekt harmoni tillsammans. Oftast uppträder de a capella.

    – Jag utbildade mig till sångpedagog med afroinriktning men blev parallellt väldigt sugen på att jobba med repertoar i klassisk körtradition, som dirigent. Jag startade kören direkt efter examen och har njutit av resan sedan första dagen.”

    Hon sköter hela arbetet kring kören själv och håller dessutom i hela marknadsföringspaketet. Till vardags arbetar hon som gymnasielärare i musik.

    Snabb politisk karriär

    Efter en blixtsnabb politisk karriär så valdes Frida Björk in som vice ordförande i kulturnämnden i Region Uppsala i september.

    Men allt började våren 2018. Frida som länge varit politiskt intresserad överraskades av att någon nominerade henne till regionlistan.

    – Och sen gick det väldigt bra i provvalet. Även på den slutliga listan i valet hade jag en relativt hög placering.

    Sedan hösten 2018 har hon varit invald i regionfullmäktige och suttit som ersättare i kulturnämnden.

    Inget svårt beslut

    Inför att Simon Westberg, Ebba Busch Thors talskrivare flyttade mot Stockholm denna höst, fick hon frågan om att kliva in som vice ordförande i kulturnämnden efter honom. Det var inte ett svårt val att tacka ja:

    – Det känns som ett jättemeningsfullt uppdrag. Kultur är ju en hjärtefråga för mig och ett område där jag kan bidra med kunskap.

    Ett brett utbud är viktigt, anser hon. Både klassisk kultur, olika konstarter, en blandning av traditioner liksom ultramoderna kulturyttringar ska få leva sida vid sida i samhället.

    – Det kommer också in nya människor hela tiden med nya erfarenheter samtidigt som nya tekniker kommer till, det ger ju i sin tur upphov till nya uttryck. Kultur utvecklas ständigt.

    Strategi för Vallonbruken

    Under de kommande åren så kommer kulturnämnden fortsätta arbeta med att arbeta med att stödja kultur för barn och unga, länets konst- och kulturliv och fortsätta titta på hur Wiks slott och konferens liksom länets folkhögskolor kan utvecklas på bästa sätt. En ny strategi för Vallonbruken ska också tas fram och presenteras för nämnden i februari.

    – Det här är viktiga frågor allihopa. En fråga som är i centrum just nu är också hur digitaliseringen kan ge upphov till nya kulturella och konstnärliga processer eller skapa nya chanser att uppleva kultur. För Domkyrkan har det till exempel utvecklats en app för att på plats kunna ta del av hur det såg ut på platsen i historisk tid via den egna mobilen.

    – Vi behöver också bli bättre på att lyfta fram våra olika besöksmål. Förutom Vallonbruken så är också Gamla Uppsala intressant. Till exempel så har det gjorts nya arkeologiska fynd som gett ny viktig kunskap om området, säger Frida Björk.