• Nu tar vi första steget mot ett ökat statligt ansvar för vården

    Kristdemokraterna går från ord till handling. Alldeles för många patienter och även personal har kommit i kläm i den sjukvårdsorganisation som Sverige dras med sedan 1800-talet. Nu tas det första steget i vad som kan bli den största organisatoriska förändringen av svensk sjukvård sedan 1862. Socialdepartementet skriver i dessa dagar direktivet för den utredning som ska se över hur det statliga ansvaret för vården kan utökas. Bakom detta arbete finns ett dokumenterat behov.

    Den medicins...

  • Redo att reformera sjukvården

    Sveriges hälso- och sjukvård befinner sig i en mycket besvärlig situation. Belastningen har under pandemin varit enorm samtidigt måste det understrykas att de brister i tillgänglighet vi ser nu också fanns tidigare. Alltsedan hösten 2014 har köerna ökat kraftigt.

    Hur hälso- och sjukvården organiseras är centralt för att ge patienterna den vård de behöver. Det är inte försvarligt att fortsätta med dagens organisation om vi ska klara av att ge patienterna en jämlik och god vård.

    K...

  • KD: Alla äldre ska ha råd att gå till tandläkaren

    Många äldre upplever att tand- och munhälsan blir sämre med åldern, vilket ofta hänger ihop med försämrad allmän hälsa eller med viss medicinering. Fram till 70-talet var det dessutom vanligt att laga hål i tänderna med amalgam som nu behöver bytas ut – vilket drabbar dagens äldre generationer.

    Samtidigt går äldre till tandläkaren i lägre utsträckning än den yngre befolkningen – besöksfrekvensen minskar tydligt med åldern efter 69 år. Inte minst under Coronapandemin har många äldre ute...

  • Kvinnors hälsa och vård måste flyttas högre upp på agendan

    Smärta, obehag, lidande och rädsla. Det är vardag för många kvinnor runt om i Sverige. Det beror på att kvinnosjukdomar och andra åkommor som främst drabbar kvinnor, länge har varit underbeforskade, underdiagnostiserade och underbehandlade. Dessutom är det främst bland kvinnor och flickor som den psykiska ohälsan har ökat de senaste åren, även bland flickor så unga som tolv år.

    Den sammantagna slutsatsen av allt detta är att kvinnors hälsa och vård måste flyttas högre upp på agendan. D...

  • Sjukvården i fokus när KD samlas till riksting

    När vi kristdemokrater nu räknar ner dagarna till vårt 53:e ordinarie riksting i Norrköping är det sjukvården som kommer stå i fokus. Vi är partiet som ser människorna bakom de dystra siffrorna i vårdköerna. Därför ser vi det som vårt uppdrag att ta steg mot ett statligt ansvar för sjukvården för att säkra en tillgänglig och jämlik vård.

    Vi är det enda parti som har mod och handlingskraft att avskaffa en 160 år gammal organisationsmodell som har gjort sitt. Vi kallar det för århundrade...

  • Ge familjer mer makt

    Så fort jämställdhet hamnar på tapeten är många politikers första instinkt att komma med pekpinnar om hur människor ska leva sina liv. Det gäller särskilt frågor som rör familj och arbetsliv. Då förväntas alla familjer – oavsett förutsättningar och önskemål – prioritera exakt likadant utifrån en statligt förutbestämd mall.

    Det är fel väg att gå. Vi vill ge människor mer makt över sina liv, inte mindre.

    Därför behöver dagens stelbenta system bli mer flexibelt. Idag tvingas männis...

  • Sluta förminska kvinnosjukdomar

    Ta en värktablett. Slappna av. Sluta stressa! Den typen av bemötande är alldeles för vanligt när man söker hjälp för medicinska besvär som enbart drabbar kvinnor: exempelvis endometrios, lipödem, PCOS eller PMDS.

    Många kvinnor upplever att de inte tas på allvar utav vården när de vänder sig dit med en ”kvinnosjukdom”. Gällande en del sjukdomar som drabbar såväl män som kvinnor ser kvinnors symtom och förlopp dessutom annorlunda ut, vilket gör att de ibland inte upptäcks.

    Det mås...

  • Så löser vi de riktiga jämställdhetsproblemen

    Vänsterfeminismen har fastnat i sina ogreppbara teorier. Den tar inte hänsyn till de problem som verklighetens kvinnor möter i sin vardag.

    Ett av de stora problem som många flickor och kvinnor brottas med idag är psykisk ohälsa, något som har blivit allt vanligare.

    Det börjar redan i ung ålder. Flickor i åldern 12-18 mår sämre och är mindre nöjda med sig själva än pojkar. Även förskrivningen av psykofarmaka ökar bland unga tjejer. Samma mönster syns i arbetslivet. Sjukskrivnings...

  • Lyft på luren till ensamfirarna i jul

    Juletid kan vara en svår tid för den som är ensam. Det är lätt att inse att 2020, då fysisk distansering är ett måste och kyrkportarna inte står öppna för den som söker gemenskap, inte blir ett undantag – tvärtom.

    Ofrivillig ensamhet och isolering, och dess konsekvenser, har hamnat i fokus under pandemin. Det är inte så konstigt. Äldre och riskgrupper har isolerats i skydd mot smittan, och vi har uppmanats att bara umgås med dem i vårt eget hushåll eller i en mycket snäv krets. Betänk ...

  • Så betar vi av vårdskulden

    Sveriges vårdpersonal är den viktigaste resurs vi har för att bekämpa coronapandemin. De har länge haft en pressad arbetssituation – men den kan inte mäta sig med de svårigheter många nu tvingas möta dagligen.

    Vi får larmrapporter om långa arbetspass i varm skyddsutrustning. Om rädslan att själv bli sjuk eller dra med sig smittan hem till familjen. Om frustrationen att möta en döende samtidigt som man själv är oigenkännlig med handskar, visir och munskydd. Utanför vården kanske vissa t...