• Frisktandvårdens baksida – Ångebor hänvisas till Sundsvall

  Nu står det alltmer klart att centraliseringen av Folktandvården i Ånge kommun inte främjat tandvården. Folk som inte har skrivit ett frisktandvårdsavtal med regionen och är i behov av tandvård får inte längre tid i Ånge utan har alltmer börjat hänvisas till att försöka få en tid nånstans i Sundsvall.

  Det är en katastrof som givetvis beror på personalbrist. Våra barn och ungdomar och våra svårt sjuka äldre i grunden ska vara första prioritet i folktandvården, men när man bara jobbar med frisktandvård, då prioriteras inte längre dessa kategorier. Det är frisktandvårdens baksida.

  Frisktandvården är annars en god tanke där man, efter en riskbedömning, erbjuder patienter ett fast årligt pris för förebyggande vård och behandling. Detta främjar att munhälsan är fortsatt är god och förbättras över tid. Nu behöver dock en översyn av systemet göras.

  Vi känner också till att personalen blir trött på att bara jobba med frisktandvård och sälja tandvårdsförsäkringar. Personal som har så lång utbildning ska inte bara sälja försäkringar utan också få jobba med det de har utbildats till. Nu får vi ändå inte förlora hoppet.

  Fortfarande finns möjligheterna att rätta till felen som gjorts. Vi efterlyser därför en etablering av en privat tandvårdsklinik i Fränsta men säger också till tandvårdspersonal – välkomna till Fränsta såväl som Ånge för att jobba – vi behöver er!

  Mona Hammarstedt, Kristdemokraterna
  Gruppledare i Region Västernorrland


  Bilden överst av Steve Buissinne från Pixabay.


  Barn och unga · Tandvård · Äldre | Folktandvården · Folktandvården Fränsta · Folktandvården Ånge · förebyggande vård · frisktandvård · Fränsta · insändare · Mona Hammarstedt · munhälsa · Sundsvall · tandvårdsförsäkring · Ånge