• Sänk biomomsen – film är kultur, inget annat

  Det börjar med en dröm, en vision. En författare ser något andra inte ser, och skriver ett filmmanus. En producent läser manuset, får en idé om hur det kan förverkligas, och börjar handplocka ett team som ska göra visionen till verklighet.

  En regissör, som drömmer om hur det ska se ut visuellt, anlitas. Efter att ha pratat med honom, gör tecknare konceptskisser. Utifrån det ritar arkitekter byggnader som sedan konstrueras av hantverkare. Inredningsexperter beslutar om möbler och annan rekvisita. Designers tillverkar rekvisitan. Landskapsarkitekter ordnar med utemiljön. Modeexperter skapar kläder och accessoarer. Frisörer och sminköser lägger sista handen vid skådespelarnas utseende.

  Om det förekommer action, bilkörning, idrott eller dans i filmen så är den skapad av koreografer, som också har tränat skådespelarna. Skådespelarna agerar. Kameramän filmar under ledning av en bildproducent, och ljudtekniker spelar in ljudet. Samtidigt håller en produktionsassistent koll på att allt som tidigare omnämnts, plus logi, catering, elförsörjning, säkerhet och transporter fungerar oavbrutet och att dessutom allt håller sig inom budgeten.

  Efter att filmandet är klart ska en redigerare klippa filmen och lägga in grafiska filter och ljuseffekter, och programmerare ska skapa och lägga in CGI. Dessutom ska ljudet redigeras och ljudeffekter läggas på. Parallellt med detta har en kompositör komponerat och arrangerat filmmusiken, sångare och musiker har framfört den, och ljudtekniker har spelat in den och mixat den. Grafiker skapar typsnitt, färg och innehåll i för- och eftertexter. Och till sist skapar medarbetarna på marknadsföringsavdelningen trailers och filmaffischer, för att medverka till att filmen blir sedd.

  Det här är några av alla kulturarbetare som behövs för att en film ska bli verklighet. Trots detta vill regeringen motivera den höjda biomomsen med att film inte är kultur, utan underhållning. Vi anser att film är kultur, och inget annat. Därför vill vi att biomomsen ska sänkas till samma nivå som den moms annan kultur betalar.

  Leif Jacobsson, kristdemokrat Sundsvall
  Liza-Maria Norlin, gruppledare Kristdemokraterna Sundsvall

  Kultur | bio · film · moms · Leif Jacobsson · Liza-Maria Norlin