• KD: Är det värt priset att ha makten för ingenting?

  Replik till regionmajoritetens gruppledare i S, M och L insändare ”KD har inte satt sig in i helheten – länets resurser är hela länets

  Vi kommer aldrig acceptera  att avveckla Sollefteå sjukhus bit för bit genom centraliseringar precis som ni i Socialdemokraterna gjorde med Härnösands sjukhus.

  Vi beklagar att det här får fortsätta ske. Förra mandatperioden var ni  i Moderaterna och Liberalerna på vår sida i kritiken mot S. Tyvärr går ni sedan 2018 helt i Socialdemokraternas ledband. Om det är värt priset för er att ha makten för ingenting får väljarna avgöra i regionfullmäktigevalet 2022.

  När det gäller samarbete så är det något vi anser är bra och arbetar för. Samarbete innebär ett utbyte där man gör något tillsammans och inte att man försöker få allt till sig själv på den andres bekostnad. Andra sjukvårdsregioner har i många år haft framgångsrika samarbeten. I exempelvis Sjukvårdsregion Södra så samverkar Blekinge och Kronoberg sedan 1996. Blekinge har blivit proffs på Thoraxkirugi och Kronoberg har tagit ansvar för Onkologi. Sådana samarbeten ser vi mycket positivt på, inte minst då det är fråga om högspecialiserade verksamheter man samverkar om som gynnar patienten.

  Att ni blir upprörda över att vi är emot er verksamhetscentralisering inom länet är helt förståeligt. Det är väl knappast lätt att svara på alla de frågor ni får från väljare och partimedlemmar. Och de blir ju knappast färre när er politik uppmärksammas.

  På frågan om det är något mer vi undrar över så är svaret nej. Vi tar inte bara del av det som står skrivet i handlingarna utan lyssnar på regionens medarbetare, ser till patienternas bästa och har förstått att det är ett synnerligen dåligt förslag att lägga ner IVA i Sollefteå.

  Mona Hammarstedt, gruppledare (KD) Region Västernorrland
  Henrik Sendelbach, vice gruppledare (KD) Region Västernorrland


  Bilden överst: Akutmottagningen vid Sollefteå sjukhus. Foto av Henrik Sendelbach (CC-BY-SA 4.0).