• Det behövs ett annat ledarskap

    Vården i Region Västernorrland är i kris. I år har vi därför lagt en krisbudget med många konkreta förslag för att få ordning på ekonomin och bemanningen i hälso- och sjukvården exempelvis: + Lönesatsning 160 miljoner kr extra (totalt: 250 miljoner) per år från 2023 + Trivselpeng på 1200 kr per medarbetare och år + Särskilt anslag för arbetsmiljöfrämjande åtgärder + Höjt friskvårdsbidrag, från 1500 kr till 4000 kr. + Inrättande av en regional bemanningsenhet under 2023. + Införa karriärtjänste...
  • Det eftersatta underhållet av regionens fastigheter

    2015 genomförde regionens revisorer en granskning av landstingets planerade fastighetsunderhåll. Revisorerna fick då fram bilden att arbetet med långsiktig underhållsplanering under flera år inte har bedrivits utifrån någon särskild systematik eller formella riktlinjer”. Vidare så uppgav fastighetschefen själv att man ”inte har arbetat strukturerat med långsiktiga underhållsplaner”.[1]

    2019 gjorde revisorerna en uppföljning. Man konstaterade då att det nu hade upprätt...

  • Kostnaden för svenskt ambulansflyg

    2015 beslutade dåvarande landstingsfullmäktige att säga ja till att vara med och starta Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg (KSA). KSA ska ha till uppgift att frakta organ och patienter. Förbundet fick godkänt att upphandla flygplan för max 600 miljoner kronor. Upphandlingarna har misslyckats flera gånger och istället för att köpa praktiska och bränslesnåla propellerflygplan blev det jetflygplan för 720 miljoner kronor.[1] Trots att det borde vara billigast och bäst att ha egen flygplanspe...

  • Nätläkarna behövs för välfärden!

    Att få vården när du behöver den, det är välfärd. Då spelar det ingen roll om du får den av en privatägd vårdcentral, ett regiondrivet sjukhus eller utav en digital nätläkare.

    Fyra vänsterpartister skrev den 29 mars i media att privata nätläkare är kostsamt för regionen. Att Vänsterpartiet inte gillar det privata, det vet vi. Ännu en gång visar man sitt kommunistiska arv där allena det offentliga med skyhöga skatter är det enda som räknas.

    Vänsterpartiet väljer att påtala att &#...

  • Hur länge finns den politiska majoriteten (S, M, L) i Region Västernorrland?

    Socialdemokraternas gruppledare i regionen Roger Johansson drar i sitt debattinlägg den långsökta slutsatsen utifrån våra respektive partiers svar på hans tidigare inlägg, citat ”När jag läser de tre svaren kan jag konstatera att de tre partierna inte utgör ett samlat alternativ till dagens majoritet”.

    Centerpartiet, Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna har i regionplan, budget, motioner, yrkanden i regionfullmäktige, styrelse och nämnder återkommande under hela mandatper...

  • Linje 50 hotas av nedläggning!

    Å ena sidan vill majoriteten att regionen tar över ansvaret för kollektivtrafiken från länets kommuner genom en skatteväxling. Å andra sidan vill man vältra över kostnader för kollektivtrafiken på kommunerna. I 2021 års budget med plan för 2022 och 2023 innebär detta att det fattas cirka 8 miljoner kronor. Uttalat handlar det om att Regionen inte längre vill finansiera linje 50 mellan Härnösand och Örnsköldsvik.

    Kristdemokraterna kan inte acceptera detta och har i sin budget tagit höjd...

  • KD prioriterar primärvården i årets budget

    Kristdemokraterna har i årets budget valt att prioritera Primärvården högst. Den är underfinansierad jämfört med våra grannlän och har svårt att leva upp till vårdgarantin. Mer resurser behövs för att öka tillgängligheten så att man kan få den vård man behöver, snabbt och på nära håll, och inte tvingas använda sig av sjukhusets betydligt dyrare resurser.

    64 miljoner kronor mer än S-M-L-majoriteten lägger vi på den patientnära verksamheten inom Primärvårdens budgetram under 2021-2023. D...

  • Visst finns det ett gott alternativ till S, M, L i regionen

    Sjukvårdsalliansen i Västernorrland = C + KD + SJVP

    Gruppledarna för majoritetspartierna (S, M, L) i Region Västernorrland kritiserar i ett debattinlägg samtliga partier i opposition i regionen med anledning av Regionfullmäktiges budgetbeslut för 2021 och sin vana trogen så är de både osakliga och inte särskilt konstruktiva.

    Vi väljer att tolka det som en frustration över den egna politiska majoritetens tillkortakommanden i regionen i skenet av fortsatta ekonomiska underskott på hundratals miljoner kronor inom specialistvården (sjukhusv...

  • Vi vet hur det har gått med tidigare ”sparpaket”

    Sundsvalls sjukhus

    Replik på debattartikeln Socialdemokraterna: En opposition utan ansvar i Region Västernorrland (på st.nu och på allehanda.se den 22 september 2020)

    Underskottet för den underfinansierade Hälso- och sjukvårdsnämnden fortsätter skena. Ett nytt ”sparpaket” har tagits fram som ni Socialdemokratiska toppolitiker tycker verkar vara så bra att ni snabbt går ut i media och säger att vi i oppositionen förutsättningslöst ska bifalla, annars är vi oansvariga.

    Det fungerar inte så. Vi vet h...

  • Sammandrag av Regionfullmäktige 23 september 2020

    Ny hälso- och sjukvårdsorganisation, närsjukvård

    Största frågan denna gång var en ”ny hälso- och sjukvårdsorganisation, närsjukvård”. KD yrkade som enda parti på återremiss. Även om vi i grunden ser positivt till att man skapar en organisation som bättre ger invånarna en god och nära vård så var det alltför många frågetecken för att kunna anta förslaget i sin helhet.

    Mest bekymmersamt var att det helt saknades ekonomiska underlag. Inte en enda siffra redovisades på hur myck...