• Vi vill se en färdplan för framtidens kärnkraft

    Elpriserna i Sverige skenar. Det är framför allt i södra Sverige som priserna slår nya dystra rekord. En av anledningarna är att regeringen i förtid släckte ned Ringhals 1 och 2, vilket skapat brist på planerbar, stabil och leveranssäker el. Vi kristdemokrater varnade tydligt för konsekvenserna av nedläggningen.

    Dock påstår regeringen att Sverige inte har någon elbrist och energiminister Anders Ygeman sa i riksdagen den 14/10 att Sverige inte ”svettas i så hög grad” som övr...

  • Hög tid att prioritera elförsörjningen

    Sverige kommer att uppleva en allt större efterfrågan på el för att möta de behov som en ökad elektrifiering, industriomställning och nya förbrukningsmönster för med sig. Så ser framtiden ut. Hur vi lyckas hantera den utvecklingen är en helt annan fråga.

    Stängningen av kärnkraftsreaktorer de senaste åren medför att delar av Sverige drabbas av effektbrist. Framför allt i södra Sverige ser vi hur man drabbas av nedläggning av energikällor som tidigare gett stabil elproduktion.

    Tro...

  • Ny hållbarhetsplan antagen i regionen

    Globala målen för hållbar utveckling

    De 17 globala målen är en del av Agenda 2030 för hållbar utveckling. Bilden är fri att använda för informativa, icke-kommersiella syften.

    I februari 2020 beslutade regionfullmäktige ersätta den gamla Miljö- och energiplanen i Region Västernorrland med Hållbarhetsplan 2020–2024. Kristdemokraterna röstade för att anta regionplanen.

    Hållbarhetsplanens ambition är att regionens verksamheter ska bidra till att uppnå de globala mål...

  • En elmarknadsreform löser inte Västernorrlands utmaningar på elmarknaden

    Energiministerns förslag om en ny modell på elmarknaden löser inte elmarknadens utmaningar. Istället hotar den människors integritet, rikets säkerhet och riskerar att öka kreditrisken för lokala elnätsbolag i bland annat Västernorrland. Modellen har mött stark kritik. Regeringen bör tänka om.

    För tio år sedan enades den dåvarande regeringen om en energiuppgörelse med våra nordiska grannländer. Den nordiska elmarknaden skulle harmoniseras. Med en faktura istället för två – och en ...

  • Skogsägare som fått sin mark nyckelbiotopsklasssad måste erbjudas ersättning

    Stina Moberg, distriktschef Södra Jämtland, och tf distriktschef Västernorrland för Skogsstyrelsen har, den 23 juli, i raljerande ordalag bemött vår debattartikel gällande den rättsosäkra nyckelbiotopsinventeringen. Förutom att vi anser hennes debattartikel  raljerande (på st.nu och på allehanda.se) innehåller den också flera sakfel, vilket allt får stå för henne.

    Så till några av de saker hon bemöter i vår debattartikel.

    Det är sant att certifieringen gör att nyckelbiotoper int...

  • Vi förbrukar inte – vi brukar

    Miljöpartisterna Brita Wessinger och Maria Gardfjell reagerade i en debattartikel den 31 juli (på st.nu och på allehanda.se) på vår debattartikel från den 17 juli gällande den nya formen för nyckelbiotopsinventering i nordvästra Sverige. En inventering som kommer att lägga en död hand över en fjärdedel av Sveriges produktiva skog och därmed slå hårt mot både markägare, skogsindustri och inte minst mot miljö och klimat.

    Skogen är vår stora konkurrensfördel i omställningen till ickefossi...

  • Staten struntar i skogsägarnas äganderätt

    Den svenska skogen ger oss fantastiska möjligheter, där kan vi vandra och söka ro. Dessutom ger den avgörande intäkter för vår välfärd. Den brukade skogen ger oss trippel miljönytta. Den tar upp koldioxid när den växer, lagrar koldioxid i träprodukter och ersätter olja, kol och plast.

    Utifrån det perspektivet bör vi utvärdera arbetet med så kallade nyckelbiotoper. När ett skogsområde klassas som nyckelbiotop blir det omöjligt att sälja virket från skogen. Det blir i praktiken en svartl...

  • M och KD:s budget infriar välfärdslöftet

    KD och M:s budgetreservation fick riksdagens gillande. Därmed föll övergångsregeringens budget.

    Äntligen! Nu ersätter vi ineffektiv politik och gratisreformer med en stor portion KD-politik och levererar välfärdslöftet, och mer av solidaritet och förvaltarskap till Sveriges invånare.

    Välfärdslöftet

    Med vår budget får vi tillbaka kömiljarden. Cancersatsningen om 500 miljoner kr förlängs. Det blir 500 miljoner extra till psykiatrin samt 10 miljoner kronor till suicidprevention. LS...

  • Höj skatten på det som skadar vår miljö

    Vi i Kristdemokraterna har länge drivit på för en grön skatteväxling för arbete och miljö. Vi är därför positiva till att regeringen nu går vidare med införande av en kemikalieskatt, som Alliansregeringen tog initiativet till.

    Men från Kristdemokraternas sida vill vi gå betydligt längre i den gröna skatteväxlingen. Vi har därför ett antal förslag i vårt alternativ till statsbudget. Vi vill höja skatter på miljöskadlig verksamhet och samtidigt sänka skatten på arbete och pensioner så at...

  • Ditt val kan göra stor skillnad

    Visste du att näst efter oljan är kaffe Sveriges största importprodukt?

    Om alla kaffedrickare bestämde sig för att det kaffe de dricker ska vara kravodlat och kaffeodlaren ska ha fått betalt för sitt jobb, skulle det betyda mycket både för fattigdomsbekämpning och för miljön.

    Elisabeth Walfridsson, kristdemokrat

    Miljö och energi | Elisabeth Walfridsson · fattigdom · import · kaffe · miljö · olja