• Stöd kvinnor som lever i förtryck

    Vi i Sverige har ett stort ansvar att stödja de kvinnor som i dag lever i förtryck utan möjlighet att påverka sin egen vardag. Det skriver Liza-Maria Norlin i anslutning till den nyss firade internationella kvinnodagen.

    I närmare 100 år har den internationella kvinnodagen fått symbolisera och belysa den ojämlikhet som råder över hela vår värld mot människor, bara för att de är kvinnor. Vad har hänt på denna tid? Fortfarande diskrimineras och utnyttjas kvinnor över hela världen. I Sverige har vi kommit en bit på vägen, men långt ifrån nått målet. Sverige anses vara ett föregångsland inom jämställdheten, det medför också ett ansvar att driva jämställdhetsarbetet i olika internationella sammanhang.

    Genderperspektivet måste finnas med som kriterium i Sveriges biståndspolitik och genomsyra allt arbete. Kristdemokraterna vill att biståndet i större utsträckning ska riktas till kvinnor i mottagarländerna. Bistånd riktat till kvinnor gagnar i allmänhet även barn och effekten är därför tvåfaldig.

    Förtryck visar sig på olika sätt, men finns överallt. Jag vill att vi alla i dag försöker lyfta våra blickar från vår egen situation för att möta våra syskon i andra delar av världen. Trots att kvinnor utgör mer än hälften av världens befolkning får de sällan vara med och påverka, endast 10 procent av världens parlamentariker är kvinnor. 70 procent av världens fattiga är kvinnor. Världsbanken konstaterar att en människas kön ofta är avgörande för hennes tillgång till och kontroll över resurser, detta medför att kvinnor i dag äger mindre än en procent av allting som går att äga.

    Kvinnorna har ofta ingen möjlighet till egen försörjning. Ilhana är en kvinna som drömde om ett lyckligt liv, ett liv där pengar räcker till mer än bara mat för dagen. En dag kom en man till hennes by och erbjöd arbete på en restaurang i ett land i norr. Ilhana trodde att han ville henne väl. Vad som väntade var dock ett helvete. Utan pass, utan pengar och inlåst i en lägenhet tvingades hon genomföra de mest avskyvärda handlingar. Efter månader av tortyr stormade polisen lägenheten. Ilhana blev utvisad till sitt hemland där hon numera behandlas som paria. Mannen dömdes till tre års fängelse trots att människohandel enligt lag kan ge upp till 10 års fängelse.

    Detta är en historia, men vi vet att sådana berättelser är verklighet för kvinnor över hela världen dagligen. Denna berättelse visar också på det stora problemet som finns med de lagar som reglerar denna typ av brott. Biståndet ska stärka de demokratiska strukturerna, finns inte kvinnor med i denna process finns en stor risk att lagar som reglerar till exempel kvinnorelaterade brott inte ges den uppmärksamhet som krävs. Kvinnor behöver medvetandegöras i större utsträckning om sina rättigheter och ges möjligheter att ta del i den demokratiska processen. I de länder där demokratin är bristfällig kan dessa kvinnor bli en viktig aktör i arbetet att införa och stärka demokratin.

    Vi i Sverige har ett stort ansvar att stödja de kvinnor som i dag lever i förtryck utan möjlighet att påverka sin egen vardag, gå med oss i den kampen!

    Liza-Maria Norlin (kd)
    Ersättare i riksdagen för Västernorrland och partistyrelseledamot


    Etik och jämlikhet | bistånd · brott · diskriminering · förtryck · Internationella kvinnodagen · jämställdhet · · Liza-Maria Norlin · människohandel · Världsbanken