• Interpellation: Särskild stödenhet för unga med diabetessjukdom

    På 20 år har andelen barn och ungdomar med typ 1 diabetes fördubblats och antalet nyinsjuknande varje år är ca 800. Oroväckande är också tendensen att åldern för insjuknande sjunker. Diabetes hos barn och ungdomar påverkar hela familjen. Föräldrarna måste fortlöpande få undervisning om diabetes och den praktiska behandlingen. Även omgivningen ex anhöriga, vänner och skola måste vara välinformerade för att förstå.

    Ett barn upp till 18 år behandlas på barnavdelning med täta provtagningar och behandling de första dygnen. Föräldrarna tränas i sin nya roll att ha ett barn med en kronisk sjukdom. Det är inte alltid så lätt att acceptera sin sjukdom och de begränsningar som den kan innebära för en ung människa. Missköter man sin sjukdom kan det betyda att man får framtida men med ex njursvikt och problem med synen.

    På Södersjukhuset i Stockholm har man startat en enhet för att stötta tonåringarna i deras livssituation. Där får man veta att sjukdomen finns kvar hela livet och det måste man inse och förhålla sig till. Det kan vara svårt att kombinera tonårslivets önskemål och påfrestningar med diabetesbehandlingen som ställer stora krav på en mycket regelbunden livsföring. Ungdomarna kommer var tredje månad för kontroll av blodsockret och för att prata om livet och träffa andra i samma situation. På enheten finns tillgång till barnmorska, gynekolog, psykolog och ungdomspsykiater.

    Min bedömning är att denna enhet ger ett mycket värdefullt stöd till den aktuella gruppen och att den kan medverka till mindre biverkningar av en svår, kronisk sjukdom. Därför vill jag rikta följande frågor till Ewa Söderberg:

    • Hur ser vården ut i Västernorrland idag för den grupp som beskrivs i ovanstående?
    • Finns det möjlighet att vi i länet startar en gemensam enhet för denna grupp?

    Maude Westman
    Kristdemokraterna


    Specialistvård | diabetes · interpellation · Maude Westman